5.2 C
April 23, 2024
Diaspora Diverse

Comunicat de presӑ

Tradiţia Mărţişorului, sărbătorită în parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul”

din Schiedam/Rotterdam

Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, cea mai veche parohie ortodoxă română din Ţările de Jos, a sărbătorit sosirea calendaristică a primăverii şi a vestitorului acesteia, Mărţişorul, printr-un eveniment cultural organizat cu participarea Asociaţiei femeilor ortodoxe „Doamna Maria Brâncoveanu”, a parohiei şi a Şcolii parohiale.

Desfăşurată într-o atmosferă de bucurie şi căldură duhovnicească, sărbătoarea Mărţişorului a fost marcată printr-o expunere despre istoria acestei tradiţii, prezentată de doamna Daniela Oprea-Lager, doctor în medicină nucleară la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, un moment de poezie şi muzică în interpretarea elevilor şcolii parohiale şi o expoziţie de mărţişoare brodate sau croşetate, şi desene, realizate de membre ale asociaţiei parohiei, respectiv de elevi ai şcolii parohiale.

Sărbătoarea din acest an a Mărţişorului a constituit o formă de exprimare a ataşamentului comunităţii parohiei faţă de această veche tradiţie, faţă de păstrarea şi transmiterea ei către generaţiile viitoare, precum şi o formă de punere în valoare a măiestriei lucrului ieşit din mâinile enoriaşelor şi ale copiilor. Cele mai frumoase mărţişoare au fost răsplătite cu daruri simbolice din partea Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură iar elevilor şcolii parohiale prezenţi la eveniment le-au fost oferite cărţi de rugăciuni, fructe şi dulciuri. Toţi cei care au participat la sărbătoarea Marţişorului au primit, în dar, câte un mărţişor.

Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam a fost înfiinţată de Părintele paroh Protopop Dr. Ioan Dură, în urmă cu 41 de ani. Activitatea parohiei îmbracă o multitudine de forme de manifestare, de la cea spirituală, la cele culturală şi de păstrare a identității naționale românești, educaţională, socială şi umanitară.

Asociaţia femeilor ortodoxe „Doamna Maria Brâncoveanu” îşi desfăşoară activitatea în cadrul parohiei, sub îndrumarea şi coordonarea Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură, al cărei preşedinte onorific este, şi a intrat în cel de-al şaselea an de existenţă. Şcoala parohială împlineşte 11 ani de activitate neîntreruptă, concretizată în oferirea pentru copiii din comunitatea parohiei de cursuri gratuite de limbă română, noţiuni de literatură, cultură, istorie, geografie a României, precum şi lecţii de cateheză.

Parohia Ortodoxă Română „Sf. Grigorie Teologul”Vlaardingerdijk 48, 3117 EW Schiedam, Ţările de Jos, www.biserica.nl