În a treia zi de Paști a.c. s-a desfășurat, în sala de lectură documentară a Bibliotecii Județene Mureș, întâlnirea cenaclului literar „Aurel Filimon” al Ligii Scriitorilor Români – Filiala Mureș. Momentul central al seratei literare a fost legat de aniversarea președintelui LSR Mureș, poetul Mircea Dorin Istrate, care a împlinit recent vârsta de 77 de ani. Referindu-se la câteva aspecte esențiale legate de viața și activitatea acestui talentat scriitor mureșean, vorbitorii au profitat de acest prilej pentru a-l felicita pe dl. Mircea Dorin Istrate pentru activitatea din cadrul Ligii Scriitorilor din România și i-au transmis urări de viață lungă, plină de sănătate, ispirație și rodnică activitate literară.
În acest sens, doamna Viorica Feierdan a insistat asupra rolului pe care dl. Istrate l-a avut în procesul constituirii și coordonării Filialei Mureș a ligii noastre, filială înființată în 2016. Dacă Liliana Moldovan a realizat o prezentare succintă a operei lui Mircea Dorin Istrate, a premiilor care i s-au acordate și a colaborărilor Domniei sale cu reviste din țară și străinătate, scriitoarea Gina Moldovan s a referit la calitățile de lider ale sărbătoritului vorbind despre anvergura sufletului acestui mare și talentat poet. Juristul Ioan Berța, președintele Filialei Mureș a Asociației „Avram Iancu” a creionat portretul de dascăl al lui Mircea Dorin Istrate iar domnul Iov Roiban a preluat această idee și a pus în evindență rolul de îndrumător într-ale creației literare a președintelui Filialei Mureș a breslei noastre. Și-au deschis, de asemenea, sufletul doamnele Emilia Albu, Elena Cristea, Voichița Toma și Rodica Rita-Ruța în cadrul unui exercițiu mărturisitor legat de rolul pe care l-a jucat dl. Mircea Dorin Istrate pe parcursul evoluției lor literare.
În continuare, Mircea Dorin Istrate a oferit, celor prezenți, un sensibil cadou literar prin prezentarea romanului „O zi mai lungă decât veacul” de Cinghiz Aimatov exprimându-și admirația față de talentul remarcabil al acestui autor a cărui prezență în spațiul literaturii universale nu trebuie să treacă neobservată. Următorarea carte prezentată a fost „Șlefuitori de vise” de Rodica Rita-Ruța, volum lecturat și supus apoi unei inedite interpretări literare de Viorica Feierdan. Este vorba de primul volum de versuri semnat de Rodica Rita-Ruța, apărut la Editura Cezara, în 2021. Dl. Roiban a spus povestea elaborării și finalizării monografiei pe care a editat-o la Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, o carte document despre istoria, oamenii și evenimentele marcante din satul Oroiu, unde a copilărit.
Întâlnirea literară s-a încheiat cu lecturarea unor versuri propri din lirica Emiliei și a lui Iosif Albu urmate de două scurte și sincere discursuri ale scriitoarelor Elena Cristea și Rodica Rita-Ruță care au dezvăluit detalii legate de istoria și specificul cărților de poezie pe care le-au tipărit.
În concluzie, tabloul întâlnirii membrilor cenaclului „Aurel Filimos” a fost unul plin de culoare, de emoție și exerciții mărturisitoare care ne-au mângâiat sufletele cu farmecul poeziei și l-au încărcat cu bucuria revederii.
LILIANA MOLDOVAN
Secretar LSR-Mureș