8.6 C
Nürnberg, DE
April 23, 2024
Exclusiv

Lecția de demnitate:  ”Refuzați  să fiți găini, fiți vulturi!” 

Mihaela CD
de vorba cu domnul Csaba Vizi , eroul  de la Ottawa

În Canada, lupta pentru libertate prin convoiul libertății de la Ottawa a scos în fața opiniei publice camionori neînfricați care au condus sute și chiar mii de kilometri fluturând drapelul canadian cu speranța redobândirii tuturor libertăților pierdute, oameni extraordinari, verticali, adevărați eroi! Toți camionorii care au luptat pentru libertate la OTTAWA sunt câștigători și eroi pentru că datorită luptei și îndârjirii lor de a rezista pe baricade au făcut ca lumea să se TREZEASCĂ , să OBSERVE și să ÎNȚELEAGĂ ce se întâmplă! Ei nu ne-au dat la Ottawa doar o lecție de eroism și demnitate dar și o lecție de IUBIRE, de UNITATE și de FRĂȚIE NECONDIȚIONATĂ pe care am avut onoarea să o trăim și să o experimentăm pe viu!
Am învățat multe în cele trei săptămâni de luptă și speranță pe baricadele dreptății de la Ottawa și în același timp ne-am călit și ne-am maturizat aflând într-un final ca la Ottawa nu se împarte dreptatea așa cum am crezut. Multe din lecțiile învățate la Ottawa vor rămâne în istorie și în memoria colectivă ca extraordinare dovezi ale patriotismului și iubirii de țară, de acea țară democratică și liberă Canada în care am crezut cu toții.
În capitala cuprinsă de entuziasm, drapele canadiene și speranță de libertate am avut bucuria și onoarea să cunoaștem mulți patrioți adevărați și să îl cunoaștem și pe domnul Csaba Vizi un adevărat erou național, camionor de origine română , născut în Baia Mare, România care a trăit și în Ungaria timp de 10 ani și care a emigrat și s-a stabilit în Canada la Windsor împreună cu soția și cele două fiice. Acesta a declarat încă de la prima întâlnire că va rămâne până la sfârșit indiferent de rezultat, el va pleca ultimul de-acolo.

Iată-ne la aproape o lună de la înăbușirea de către poliție a revoluției pacifiste de la Ottawa, stând de vorbă cu domnul Csaba Vizi, cel care într-adevăr a plecat ultimul din Ottawa.Un om de o verticalitate extraordinară cum rar ne e dat să întâlnim în zilele noastre, care a dat o lecție de patriotism și demnitate celor care l-au arestat și l-au bătut doar pentru că a manifestat pașnic și a apărat constituția și drepturile noastre, pentru că a avut ÎNDRĂZNEALA și CURAJUL EXTRAORDINAR să ceară LIBERTATEA noastră a tuturor!

Poliția a făcut nenumărate presiuni asupra camionorilor care nu s-au lăsat intimidați rezistând cu stoicism timp de 3 săptămâni. În ultimele zile tensiunea începuse să crească deoarece primul ministru a decretat legea de urgență Emergency Act fără să mai aștepte ca să fie votată decizia sa în Cameră și Senat a început amenințările și represaliile asupra populației care manifesta pașnic.
Domnul Csaba Vizi a fost arestat și legat la mâini pentru că a refuzat să plece cu camionul manifestând în continuare pașnic până la ultima clipă iar poliția l-a bătut bestial existând în acest sens nenumărate videouri cu filmări care confirmă agresivitatea lor. Trei bărbați îmbrăcați în uniforme l-au trântit la pământ cu fața în zăpadă și l-au bătut cu o sete de nedescris când acesta era legat la mâini.”Nu am simțit că mă bat din cauza adrenalinei, mi-au rupt capișonul de la geacă, mi-am pierdut șapca, m-au ținut câteva ore în frig am crezut că îmi pică urechile de la îngheț” ” Și cu toate acestea domnul Vizi nu și-a pierdut starea de spirit și demnitatea: ”Nu m-am lăsat intimidat, mi-au luat amprente și mi-au făcut poze, le-am spus să-mi trimită poza să o pun pe facebook la mine” și a continuat: ”Poliția trebuia să protejeze populația nu pe cei corupți din guvern.”
Acest om, un adevărat EROU, a demonstrat cât de mult înseamnă DEMNITATEA, MORALITATEA, CURAJUL ȘI DEVOTAMENTUL pentru cauză (responsabilitatea față de comunitate, față de familie) chiar și atunci când PARE TOTUL PIERDUT! El consideră că eroi sunt cei care au participat zi de zi la manifestații însă în realitate el este un erou/simbol al nostru al tuturor pentru că MOTIVAȚIA SA a fost mai puternică decât GRIJA sau FRICA de a fi bătut sau arestat.
Domnul Csaba Vizi ne-a declarat că ”a doua zi m-am trezit cu dureri și atunci am simțit pe deplin că am fost bătut. Am avut sânge în urină, sânge închegat în ureche, am un os rupt la o mână, o vertebră cervicală distrusă care face să îmi amorțească trei degete la o mână”
”Mai am de făcut investigații, urmează să fac un CAT scan și un RMN, am ghips pe mână și nici cu ficatul nu stau bine și acolo am ceva. Am luat-o pe cocoașă bine de tot”
L-am întrebat desigur dacă ar fi să o ia de la început dacă ar mai sta sa fie bătut sau ar pleca mai repede acasă și răspunsul sau a venit fără echivoc: ”Dacă aș fi putut aș fi luat și bătăile de bâtă pe care le-au încasat femeile în vârstă din partea poliției”
Datorită faptului ca domnul Csaba Vizi a dat dovadă de un curaj extraordinar, de bărbăție, patriotism și demnitate ducând până la sfârșit lupta pentru libertate, a fost invitat la nenumărate interviuri în diverse emisiuni televizate și a devenit rapid foarte cunoscut de lumea întreagă care urmărea cu sufletul la gură știrile din media paralelă. Acesta a ajuns chiar să devină fără voie ”Vocea convoiului” fapt care i-a atras și dezavantaje fiindu-i aduse trei acuzații : că ar fi opus rezistență arestării( când el s-a predat de bună voie în genunchi și cu mâinile sus), parcare ilegală și creare de boicot,precum și că ar fi încălcat un ordin judecătoresc (acela de a nu mai claxona) spunând că : ” poate că ei mă acuză cu ceva mai grav decât ar acuza pe un alt șofer” Primul sau proces va avea loc prin zoom în data de 5 aprilie iar avocatul său îi cere 10 mii de dolari din start.
Problemele sale au fost și altele la Ottawa, deoarece oameni infiltrați au vrut să le facă rău camionorilor și domnul Csaba Vizi ne-a declarat: ”nu am încredere în toată lumea pentru că au fost acești intimidatori, am primit o canistră cu motorină care era defapt apă, am avut probleme cu motorul ” Iar apoi datorită derulării evenimentelor: ”Mi-am pierdut locul de muncă, mi-au luat plăcile de la camion, mi-au luat asigurarea la camion și mi-au luat camionul a trebuit să stau încă o săptămână în Ottawa după ce m-au eliberat ca să îmi pot recupera camionul pentru care a trebuit să și plătesc ”depozitarea” ”
Întrebat fiind ce l-a impresionat cel mai mult în cele 3 săptămâni trăite la Ottawa în mijlocul evenimentelor, acesta ne-a spus: ” Am rămas surprins cum se comportau oamenii care veneau acolo, cu atâta dragoste și un sentiment de frăție, toată lumea era super nice gata să-ți ofere ajutorul, nu exista niciun fel de răutate, era o unitate de parcă eram în rai” Acesta a continuat cu un exemplu: ”Un om din Quebec mi-a spus că până acum eram un Quebecois acum sunt Canadian!” Starea de unitate și atmosfera de iubire de la Ottawa au fost emoționante! ”Oamenii mă implorau să stau până la capăt, mi-au pupat mâna, mi-au povestit viețile lor, eu am ascultat poveștile tuturor și m-am încărcat cu ele sufletește”
L-am întrebat pe acest erou extraordinar al luptei pentru libertate cum a fost drumul spre Ottawa și cum a reușit să ajungă cu camionul în fața Parlamentului? Acesta ne-a povestit: ” eram pe autostrăzi kilometri întregi de convoi dar poliția a rupt convoiul în câte 100 de camioane efectiv ne-au blocat să nu putem avansa. A fost o adevărată aventură să împingem jaloanele să forțăm barierele și să ajungem mai aproape de Parlament”
A rămas în același loc aproape 3 săptămâni împreună cu un alt camion și cu un truck mai mic iar când aceștia au plecat rămas singur în acel loc, s-a pregătit ca va fi arestat însă oamenii i-au sărit în ajutor și-au făcut un lanț uman.”Am mers la hotelul unde stătea familia mea imaginați-vă că mi-am îmbrățișat nevasta și fetele că știam că voi fi arestat, la întoarcere am găsit un cordon de 400-500 de oameni în jurul camionului. Eram și speriat și entuziasmat oamenii cântau imnul național al Canadei , mi-au deschis drum în fața mea precum un drum cu copaci pe margine. Intenția lor a fost să merg unde sunt și ceilalți șoferi! Am avut o senzație ca un Cezar care se întoarce din bătălie învingător! Am fost și blocat în zăpadă și oamenii au împins camionul. ”
Eroul nostru nu s-a lăsat intimidat nici a doua zi dimineață când alți camionori au plecat acasă lăsând un loc gol lângă el. EL NU A RENUNȚAT pentru că PRINCIPIILE sale despre LIBERTATE nu sunt negociabile! ”am mers până lângă scenă, poliția începea să spargă rândurile, se apropiau pas cu pas, știam că voi fi arestat și știam că voi fi și bătut pentru că am văzut cum dădeau în demonstranți. Cordonul de poliție se tot apropia și plecau camioanele. Am fost dezamăgit că au plecat camioanele cu camarazii mei dar eu nu am avut nicio frică și am așteptat ca și lava unui vulcan care erupe. Am accelerat, am claxonat, până la ultimul moment. M-am dus în fața camionului, m-am pus în genunchi ca să mă predau. M-au apucat și m-au dus după cordonul de poliție și acolo m-au bătut, am fost arestat în 19 februarie la ora 10.30”
L-am întrebat pe acest minunat luptător pentru libertate: ”Ce regrete aveți ?” și răspunsul său nu a întârziat să apară, mai firesc și mai cald decât ne-am fi așteptat de la un om care a fost bătut și arestat: ”Regret că nu văd zilnic oamenii de la Ottawa.Trăiesc zi de zi și mă mir cât de mulți prieteni am câștigat. Ceva mi s-a întâmplat acolo, cred că a fost o revelație! Nu mi-a fost greu să stau acolo trei săptămâni, a fost greu să ascult durerile tuturor, ei plecau și eu rămâneam cu durerile lor, rămâneam cu șocuri de durere pe care le-am adunat. Nu puteam să nu îi ascult, ei își puseseră toate speranțele în noi și eram frustrat când plecau acasă dintre colegii mei. Eu am înțeles că lupta noastră a devenit mondială și nu se limita la un camionor.Noi trebuia să fim uniți și să rămânem toți până la capăt.M-au dezamăgit mulți și am înțeles că eu dacă aș avea ocazia să retrăiesc din nou acolo cele trei săptămâni aș pleca acuma acolo, chiar dacă aș ști că la sfârșit sunt bătut și arestat.”

Am înțeles din acest interviu că poți sa fii îngenunchiat dar nu învins, că poți să fii bătut dar nu înfrânt, că ți se poate lua totul dar nu ți se poate lua DEMNITATEA și CREDINȚA! Atunci când crezi în principiile tale, atunci când ai numai iubire în suflet și când lupți pentru o cauză dreaptă NU AI CUM SĂ NU CÂȘTIGI! Să luptăm așadar pentru LIBERTATE să fim demni și încrezători căci DUMNEZEU este cu noi!

Am lăsat ultimul cuvânt invitatului nostru pe care l-am invitat să spună câteva cuvinte pentru ascultători și cititori pentru romanii noștri care ne urmăresc din toate colțurile lumii iar dumnealui cu un ton foarte cald ne-a declarat: ” să ne imaginăm că suntem într-un coteț de găini, suntem îngrădiți și primim grăunțe de la guvern, credem că suntem fericiți pentru că nu cunoaștem altă viată, dar trebuie să vedem dincolo de gardul cotețului și pentru asta trebuie să fim vulturi, nu găini! Refuzați sa fiți găini, fiți vulturi!”

Mihaela CD

Montreal, Canada

Related posts

CELEBRE POVEȘTI DE DRAGOSTE : Ionel Teodoreanu pe ulița iubirilor de altădată

Liliana Moldovan

Filiala Ligii Scriitorilor „Nord Est” Iași a omagiat Ziua Națională a României

Liliana Moldovan

Uniunea asociațiilor române din Germania (U.A.R.G.)

Theodora-Raluca Paun

 INVITAȚIE LA SESIUNILE DE INFORMARE ȘI CONȘTIENTIZARE A  ALEGĂTORILOR ROMÂNI DIN STRĂINĂTATE

Theodora-Raluca Paun

Aforisme pentru înțelepciunea ziariștilor, IX

Liliana Moldovan

ÎN CURÂND va fi publicata cartea – GREU DE ATINS/HARD TO REACH de Mihaela CD

Liliana Moldovan

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy