După cum bine se știe, din data de 11 august până pe 21 august 2022, la München au avut loc Campionatele Europene 2022 (EC2022). Aici a fost găzduit cel mai mare eveniment multi-sportiv de la Jocurile Olimpice de vară, de la cele din anul 1972.
Pentru radiodifuzorul gazdă, precum și pentru ARD și ZDF, acoperirea a nouă campionate europene la locurile de competiție distribuite local a însemnat o provocare logistică și de producție specială. Dar cel mai bine ne poate detalia toate acestea Robert Otto Adams, cel care s-a ocupat de organizarea acestor campionate, managerul general de producție.
Theodora-Raluca Păun: Cine este Robert Adams și cu ce se ocupă?
Robert Otto Adams: Născut la Brașov, din 1981 stabilit în Nürnberg. Pe parcursul carierei am avut mai multe domenii de interes, începând cu domeniul producției, managementul proiectelor, managementul personalului, planificarea bugetelor, controlul, antreprenor media. Am realizat foarte multe producții (mii) în domeniul entertainment, sport, dar și în domeniul industriei. Cele mai mari evenimente pentru care am fost responsabil au fost FIFA WC 2002 Coreea/Japonia, FIFA WV 2006 Germania. Pentru producția Bundesliga m-am ocupat ani de zile, la fel și pentru Hockey, Handball, Bascketball, F1. Am fost responsabil pentru bugetele proiectelor de până la 3,5 milioane de euro; mă ocup de management, motivare și formare continuă a 25 de angajați și liber profesioniști. Sunt responsabil pentru planificarea și implementarea producțiilor TV, live streaming și evenimente, precum și management, consultanță tehnică și introducerea de noi formate de emisiuni. Sunt responsabil pentru dezvoltarea conceptului și planificarea afacerii pentru noile canale de cumpărături TV și consilierea companiilor înființate.
T-R.P: Cum s-a desfășurat organizarea campionatelor europene la München?
R.O.A: Acum un an și jumătate, am început cu o echipă mică și de bază pregătirile pentru producția ARD/ZDF EC 2022. La sfârșit, am fost din partea BR/ARD 145 de persoane pentru producție, redacție, TV, Radio. Digital. A fost un succes mare pentru evenimentul de la München și producția multimedia la ARD. În unsprezece zile de competiție la EC2022, 4.700 de sportivi din nouă sporturi (volei pe plajă, curse de canoe, alpinism, atletism, ciclism, canotaj, tenis de masă, triatlon și gimnastică) au luptat pentru râvnitele medalii de aur într-un total de 177 de competiții. Aproximativ un milion de spectatori au urmărit competițiile la fața locului și alte milioane acasă. Pe lângă Parcul Olimpic, ca inimă a evenimentului, au fost folosite și alte locații de competiție în tot orașul și în zona înconjurătoare.
Legat de producție, ne-am gândit multă vreme dacă să andocăm cu containerul clasic la IBC-ul de la fața locului sau să ne poziționăm altfel, în Mainz la ZDF sau la BR. De asemenea, am luat în considerare colaborarea cu un furnizor extern de servicii. În ciuda numeroaselor evenimente din acest mare an sportiv, am reușit să punem laolaltă tehnologia și personalul din rețeaua noastră în așa fel încât, la sfârșitul zilei, a fost cea mai bună soluție economică pentru a produce noi înșine pe Complexul TV din Parcul Olimpic. Dar acestea sunt detalii tehnice..
T-R.P: Care sunt premiile câștigate de romani? Dar clasamentul?
R.O.A: 8 Aur, 2 Argint, 5 Bronz Total 15 Medalii, Locul nouă în clasament pentru: vâslă, canoe, gimnastică, ciclism, atletism, mountainbike, tenis de masă, bicicleta de pistă, Maraton.
T-R.P: Romania a strălucit la aceste campionate europene. Care sunt speranțele ca sportul romanesc să redevină în top?
R.O.A: Da! România este pe locul nouă dintre cele 37 de țări participante și a reușit să ajungă sub top ten la această ediție EC 2022 și s-a îmbunătățit mult față de trecut.
T-R.P: Care este colaborarea dumneavoastră cu Asociația Dacia și cum vedeți relaționarea cu membrii asociației din Nürnberg?
R.O.A: Eu am sprijinit cum am putut dezvoltarea Centrului de la bun început. Am colaborat cu Ionela pentru numirea acestuia, la deschiderea oficială, ocazie cu care a fost prezent și Dumitru Prunariu, al cărui nume îl poartă Centrul Cultural din Nürnberg și pe care îl cunosc încă din înaintea zborului lui in Cosmos, de la întâlnirile lui cu savantul Hermann Oberth și familia lui. De patru ani sunt vicepreședinte al asociației, iar împreună cu Ionela și Klaus Gross ne ocupăm de punctele administrative, dar și dezvoltarea Centrului în toate domeniile. Sunt onorat că am primit diploma de excelență din partea Centrului Cultural Romano-German Dumitru Prunariu 2020. Această diploma am primit-o pentru că am promovat și susținut intens valorile și Cultura Românească în țară, dar și peste hotare. Diploma a fost acordata pe data de 1 decembrie 2020 din păcate, on line din cauza pandemiei.
T-R.P: Urmează alegerile locale în Nürnberg. Cum o vedeți pe Ionela Van Rees, ca și candidat pentru Consiliul de Integrare din Nürnberg?
R.O.A: Ionela van Rees Zota “cel mai de seamă politician social germano-român pentru Nürnberg”. Ionela întruchipează într-un mod exemplar idealul mult lăudat al politicianului prietenos cu cetățenii. Are mereu urechea deschisă pentru preocupările semenilor, față de care transmite credibil preocupările și nevoile lor cu seriozitate. Timp de mulți ani a lucrat neobosit, cu un mare angajament personal, la viziunea ei despre „Centrul Cultural Germano-Român Dumitru Dorin Prunariu”, a lansat proiectul și l-a implementat cu un real succes. Se străduiește și îmbină cu succes distanța dintre cetățeni și politică. Construiește punți între cele două culturi. Am cunoscut-o și apreciat-o pe Ionela, încă de la început, cu mulți ani în urmă, unde prin munca ei jurnalistică și prin entuziasmul pentru tehnologie și călătorii în spațiu la Muzeul Spațial Hermann Oberth din Feucht, dându-mi siguranța că este exact omul potrivit pentru ceea ce face. Cu o energie enormă, ambiție, consecvență și angajament, ea și-a urmărit numeroasele obiective și proiecte unice de-a lungul anilor, le-a dus la o finalizare cu succes și continuă să le îndeplinească într-un mod de invidiat. Natura deschisă, cunoștințele ei excelente și, de asemenea, de specialitate foarte profunde, precum și interesul pentru lucruri noi și dorința de a învăța sunt ceea ce pe Ionela o definesc. Fiabilitatea ei și disponibilitatea ei orientată către soluții de a ajuta, dacă este necesar, lasă deoparte interesele personale, pentru care am cea mai deplină apreciere. O susțin pe Ionela și îi doresc succes în continuare și toate cele bune pentru viitor.
T-R.P: Un gând pentru cititorii ziarului Vocea TA, vă rog!
R.O.A: Vocea TA este un mediu foarte bun de informare și conexiune pentru oamenii din Diaspora, și nu numai din regiunea Nürnberg. Eu mă bucur de fiecare ediție nouă și citesc cu interes publicația!
Theodora-Raluca Păun