6 C
Nürnberg, DE
March 28, 2024
Canada

GALA ARTELOR ediția a -3 a,o sărbătoare a excelentei și a sufletului!

Zi superbă și însorită a lunii gustar, 27 mai precis, grădina de vară a Domeniului Roman fiind pregătită și decorată pentru festivitatea ce urma să aibă loc în după-amiaza acelei zile, GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR ediția a 3-a, ocazie cu care revista de artă și cultură POEZII PENTRU SUFLETUL MEU își aniversează 3 ani de existență în format tipărit și 4 ani de exista on line.
Desigur așa cum semnificația lui gustar se referă la belșugul roadelor ce sunt oferite de livezi și câmpii voi face o paralelă privind belșugul în numărul Diplomelor de Excelență oferite laureaților acestei de-a 3-a ediții a GALEI ARTELOR în semn de recunoștință, pentru merite deosebite în păstrarea și promovarea culturii, a valorilor și a tradițiilor românești, aici pe tărâm canadian.
O amplă festivitate ce a adus în fața publicului 62 de laureați la cele 6 secțiuni: scriitori, arta și design, media/regie/ film, interpreți, instrumentiști și romani cu care ne mândrim, iar în acest context doresc să menționez complexitatea organizării evenimentului pentru ca totul să se desfășoare în cele mai optime condiții. O armată de oameni inimoși și sufletiști și-au adus aportul la pregătirile tehnice și decorative înaintea sosirii oaspeților.
Ora 15.00 fiind anunțată pentru începerea festivității sosesc și primii invitați, doamne cu rochii de seară alături de domni eleganți cu papion sau cravată pășesc pe aleea de covoare roșii de la intrare, într-o atmosferă de mare sărbătoare fiind primiți cu un pahar de șampanie rece și o revista Poezii pentru sufletul meu . Rând pe rând sosesc alți și alți invitați astfel că în scurt timp grădina de vară a Domeniului Roman părea neîncăpătoare numărului mare de participanți sosiți. La sosire invitații au fost conduși la mesele și locurile desemnate de gazdele noastre staff-ul Domeniului Roman, apoi s-au ciocnit pahare, s-au strâns mâini și s-au făcut poze pe covorul rosu. Pe fețele radioase și zâmbitoare, puteai citi satisfacția și bucuria revederii cu prieteni dragi sau cunoștințe din comunitatea românească iar unii oaspeți au venit însoțiți de prieteni de alte naționalități pentru a împărtăși cu ei emoțiile decernării diplomelor și atmosfera înălțătoare a unui asemenea moment.
Era mai mult decât palpabilă energia pozitivă debordantă ce învăluia atmosfera Galei. Razele soarelui despicate în zeci de fasciculi de frunzișul pădurii păreau niște lasere imense aurii provenite din fundalul scenei decorat de verdele crud al pădurii de arțari. Clinchetul paharelor de șampanie se îmbina armonios cu trilul de păsări pentru a creea o odă a bucuriei, a revederii și prieteniei sincere. În această splendidă ambianță distinsa prezentatoare, doamna Edviga Iordachi si-a facut aparitia pe scena pentru deschiderea Galei, rostind cuvântul de bun venit! Dupa un binemeritat ropot de aplauze aceasta a făcut o scurta prezentare a programului serii prima parte a programului fiind atribuita prezentării laureaților, intercalata cu luări de cuvânt, momente artistice si lansarea antologiei Galaxy, urmând ca în a doua parte scena să revină în întregime artiștilor.
Primul invitat în scena a fost Maestrul Marius Baețică virtuoz violonist care a încântat publicul cu frumoasa melodie Adagio, fiind îndelung aplaudat de public. A urmat apoi pe scenă poetul Lilian Curevici, care a recitat propria creație, poezia intitulată ”Lui Eminescu”. La scurt timp am fost eu invitat la microfon în calitate de senior editor al revistei Poezii pentru sufletul meu si al editurii Globart Universum, editura ce a publicat antologia Galaxy lansata la Gala.
In speech-ul meu am adresat mulțumiri oaspeților, referindu-ma apoi la realizările editurii Globart Universum și punând accent pe antologia Galaxy în 4 volume cea mai recentă și grandioasă antologie literara care reunește între coperțile sale 147 de autori români de pe întreg mapamondul realizând astfel și lansarea oficială a celor patru volume.
Tânăra interpretă de muzică ușoară Cristiana Damian sosită din România a urcat pe scenă pentru a încânta publicul cu superba melodie ”Tu n-ai avut curaj” ,satisfacția publicului fiind confirmata de un ropot prelungit de aplauze . Artistul profesionist al teatrului muzical din Montreal, domnul Leonid Șaramet a fost ovaționat fiind mult apreciat de public în urma unei superbe interpretări profesioniste a celebrei operete O SOLE MIO.
Dupa aceste momente artistice prezentatoarea Edviga Iordachi a făcut o scurta prezentare scriitoarei Mihaela CD concluzionând ca datorita faptului ca a fondat revista Poezii pentru sufletul meu în 30 octombrie 2018, noi avem acest eveniment aniversar și anume Gala Artelor ! Mihaela CD invitată la microfon, a făcut o prezentare generală a revistei neuitând sa mulțumească tuturor celor implicați în organizarea, logistica, redactarea, editarea, tiparirea, transportul revistei, a mulțumit colaboratorilor, posturilor de radio, revistelor partenere si tuturor celor care au făcut prin aportul lor ca aceasta revista sa continue sa existe, neuitând nici de cei care au ajutat la organizarea și realizarea Galei Artelor.
Acest eveniment de anvergura presupune un efort susținut și de durata deoarece Gala Artelor nu se desfășoară doar ca și eveniment cultural artistic și aniversar la Montreal ci și în revista on line fiind un moment festiv pentru toți colaboratorii din lume, care iată coincide pentru a doua oara cu Ziua Limbii Romane, prilej cu care Revista Poezii pentru sufletul meu si Editura Globart Universum oferă diplome și premii pe mai multe categorii. In discursul sau, Mihaela CD, a precizat ca listele cu toți laureații GALEI ARTELOR vor fi publicate atât în revista on line cât și în revista tipărită numărul 10/2022 după care a anunțat ca urmează momentul mult așteptat al decernării premiilor, GALA LAUREAȚILOR.
Prima secțiune a fost cea a scriitorilor fiind prezentați fiecare cu o scurta introducere urmata de decernarea Diplomei de Excelenta, un scurt cuvânt al laureatului și o fotografie. Bucuria și lacrimile de fericire, emoția din glas și aplauzele publicului au confirmat încă o data atmosfera înălțătoare a unui astfel de moment de recunoștință și apreciere. Laureații au fost felicitați și îmbrățișați de cei dragi, au primit buchete de flori iar clipele de bucurie vor rămâne cu siguranță amintiri de suflet.
Au urmat apoi alte trei momente artistice prezentate rând pe rând de charmanta prezentatoare doamna Edviga Iordachi . Solistul și fondatorul, ansamblului de copii ”HOOLA HOP” domnul Slava Lapin cel care scrie și muzica, face și versurile, face aranjamentele și filmările, a interpretat melodia :”Toamna, dragoste” urmat de Elena Gradinaru o buna prietena si susținătoare a autoarei MIHAELA CD, care a recitat poezia ”N-am timp ca să fiu nefericită” aparținând autorei Mihaela CD iar apoi Téa, o tânăra artista de numai 12 ani, a incantat publicul cu melodia ”Toamna” din repertoriul formației Hoola Hop, fructul creației lui Slava Lapin.
A doua secțiune a Galei Laureaților a fost arta și design , invitând pe scena, artiști și designeri de vârste diferite, de la juniori care realizează desene, grafica și pictura digitala, continuând cu designeri în domeniul floral și vestimentar pana la seniori, artiști consacrați în pictura pe pânză și icoane pe sticla. Unii dintre laureații Galei se aflau pentru prima data pe scena Galei Artelor, dar alții continuându-și activitatea erau deja la a doua sau a treia participare fiind răsplătiți pentru meritele lor. Atmosfera de bucurie și zâmbete era contagioasa, iar fericirea plutea în aer.
Binecunoscuta interpreta de muzica populara Paula Alecu a incantat audienta cu melodia ”De-ar ști cucul sa vorbească” după care poeta Mihaela CD a recitat poezia creație proprie ”Lăsați-mi versul”, ambele fiind răsplătite cu aplauze generoase ale publicului. A urmat apoi ce-a de-a treia secțiune a Galei Laureaților : media /regie/ film fiind invitați pe scena realizatori de emisiuni, jurnaliști și editori de imagine, fiecăruia fiindu-i prezentata pe larg activitatea. Bucuria publicului, s-a manifestat nu doar prin aplauze ci și prin zeci de apare de fotografiat care pozau și filmau momentele de trăiri incandescente ale Galei.
Talentatul Dacian Iucu a recitat și interpretat într-o maniera proprie, originala, poezia autoarei Mihaela CD ”Dati bunătate” fiind și el răsplătit de minunatul public urmat apoi de doua momente muzicale deosebite: Îndrăgita solista Catalina Mirica a interpretat melodia ”Nouraș ”, o melodie ce ii scoate în evidenta deosebitele calități vocale fiind bine primita de public și apoi solista de muzica populara Aurelia Micu Carvatchi care a interpretat melodia ””Pe parau cu pietricele” fiind acompaniata de soțul sau virtuozul violonist Codrut Carvatchi si la clape de binecunoscutul instrumentist Iulian Gugu. Aceste momente muzicale au fost savurate pe deplin de public care i-a aplaudat și i-a ovaționat pe minunații artiști.
A urmat a noua secțiune a Galei Laureaților când au fost invitați în scena interpreți de toate vârstele și din toate genurile muzicale. S-au evidențiat tinere talente, soliste în plina ascensiune, copii cu un talent excepțional care fac muzica din pasiune dar cu rezultate uimitoare, fiind câștigătoare la diverse festivaluri și concursuri dar și cântăreți deja consacrați , iubiți și apreciați de întreaga comunitate fie ca sunt soliști de opera, opereta, muzica populara sau muzica ușoară. Este greu de descris în cuvinte atmosfera înălțătoare, energia pozitiva și vibrațiile sufletești care se simțeau.Toată lumea zâmbea, era o atmosfera de fericire generala, se ciocneau pahare, se felicitau, momente grandioase și de înaltă trăire în armonie cu natura.
Soprana Felicitas Bordeianu Istoc a ridicat și mai mult atmosfera incandescenta în care se afla întreg auditoriul Galei, cu interpretarea absolut superba a operei Habanera din opera Carmen de Bizet urmata fiind de poetul cantautor Cristian Pavel care a interpretat la chitara o creație proprie: ”Nostalgii de toamna”Încântarea publicului care aplauda frenetic a fost motivanta pentru artiștii care se perindau pe scena iar tânăra solista Alice Rancu care a interpretat melodia ”Cuvinte Magice ” aparținând lui Slava Lapin a fost însoțită și de luminițe de telefoane sau brichete care luminau din public ca niște licurici.
Cea de a 5-a secțiune a Galei Laureaților i-a cuprins pe instrumentiști și la fel ca și la celelalte secțiuni au fost invitați mai întâi juniorii apoi cei consacrați. In secțiunea instrumentiștilor s-au remarcat profesioniști valoroși ce cânta la : pian, vioara, chitara acustic , flaut, saxofon, chitara bass, muzicuță, fluier, oboi, etc Fiecare laureat a fost prezentat cu povestea sa de viata, cu realizările sale și fiecare a avut ocazia sa spună câteva cuvinte publicului. Seara se lăsase pe nesimțite peste gradina de vara a Domeniului Roman și privind de pe scena gradina de vara părea un dans prelung de lumini, o feerie de steluțe și aplauze.
Dupa binemeritatele felicitări oferite laureaților, diplome, flori, aplauze și fotografii , a urmat un nou calup de momente artistice. Binecunoscuta scriitoare Carmen Ionescu a recitat o superba poezie creație proprie intitulata: ”Romanește” iar după binemeritatele aplauze, cântărețul de muzica folk Gabriel Roberto Samoila a interpretat melodia :”Lacrimi pentru tatăl meu” cu un impact minunat la publicul care nu obosise și aplauda frenetic.
Talentatii instrumentisti Codrut Carvatchi si Iulian Gugu au oferit publicului un mini recital”Cafe concert” de muzica instrumentala iar binecunoscutul instrumentist Mircea Gheorghescu a interpretat la fluier câteva melodii din folclor fiind cu toții însoțiți de aplauzele publicului generos.
Cea de a 6-a secțiune a Galei Laureaților a fost secțiunea : Romani cu care ne mândrim și care cuprinde personalități din domeniul sportului, învățământului, culturii și științelor care prin rezultatele excepționale și prin merite deosebite ne fac sa fim mândri ca suntem romani dar și susținători ai comunității culturale, oameni de bine care ajuta și participa la organizarea evenimentelor culturale, oameni care ne fac cinste și care au demonstrat ca sunt romani cu care ne mândrim!
In comunitatea noastră a romanilor din Montreal și din împrejurimi, sunt foarte multi oameni talentați în diverse domenii, sunt oameni minunați care stau în umbra deși fac foarte multe lucruri frumoase pentru comunitate. Avem copii talentați, avem copii campioni, avem copii olimpici, suntem o comunitate cu foarte mult potențial care trebuie scos la lumina și trebuie evidențiat și aplaudat.
Un moment extrem de emoționant și înălțător l-a constituit momentul tortului cu artificii fiind decorat cu însemnele Galei Artelor Ediția a 3-a . In timp ce artificiile își împrăștiau licuricii în văzduh întreaga gradina a Domeniului Roman răsuna la unison ”La multi ani, Sa trăiți o mie de ani ” melodie a îndrăgitului interpret Radu Ile iar laureații grupați pe doua rânduri afișând Diplomele de Excelenta, zâmbeau multitudinii de aparate foto pentru fotografia de grup. O explozie de bucurie și urale învăluia incendiar momentul festiv stropit din belșug cu șampanie.
In a doua parte a Galei Artelor minunații artiști au dăruit momente muzicale de excepție publicului, pana la ore târzii din noapte. In aceasta ambianta efervescenta ne-a venit greu sa ne despărțim unii de alții dar într-un târziu ne-am luat la revedere și ne-am îmbrățișat spunându-ne Pe curând. Cu siguranță momentele Galei Artelor Editia a 3-a vor avea un loc special în sufletele celor prezenți si vor constitui amintiri de neuitat.
Doresc să adresez tuturor laureaților GALEI ARTELOR cele mai profunde FELICITĂRI cu marea rugăminte, să continuați ce știți să faceți mai bine indiferent de domeniul de activitate, dar mai cu seamă să ne faceți mândri că suntem români ori de câte ori veți avea ocazia! Vă mulțumim din suflet pentru că ați acceptat să ne onorați cu prezența!Lucrurile frumoase se realizează cu oameni și pentru oameni cu inimi și suflete frumoase! Doar uniți și prin implicare vom realiza lucruri trainice și mărețe!
Aduc mulțumiri tuturor celor care au fost prezenți la Gala Artelor Editia a 3-a, invitați de onoare ai laureaților și distinșilor oaspeți care au dorit să ne fie alături la frumosul eveniment. Doresc să felicit și să adresez mulțumiri pentru timpul lor prețios tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului, colaboratorilor noștri jurnaliști Ana Maria Surugiu, Adrian Ardelean școlii Junimea Romana, redacția Editurii Globart Universum, echipei Universum Vip Studios, tipografilor, staff-ului responsabil cu audio-vizualul, fotografilor și gazdelor noastre de la Domaine Roman!
Bunul Dumnezeu să vă fie alături în tot ce faceți,vă așteptăm cu același entuziasm,profesionalism și recunoștință la ediția a 4-a!

Johnny Ciatlos Deak
senior editor Globart Universum
membru al Uniunii Jurnalistilor Independenti din Romania

Related posts

Evenimentul THE  O.N.E

Liliana Moldovan

O carte de ținut pe noptieră

Liliana Moldovan

Restituiri : O MARE ȘI SUPERBĂ SĂRBĂTOARE LITERARĂ – 3 iulie 2022

Liliana Moldovan

Restituiri :

Liliana Moldovan

Numai ÎMPREUNĂ se poate!: cronică de Mihaela CD

Liliana Moldovan

Crăciunul Copiilor-Noel des enfants,  la Scoala Junimea Romana din Montreal

Liliana Moldovan

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy