2.8 C
Nürnberg, DE
April 25, 2024
Noutăți

«Îngerul meu, Gabriel. Ghid de vindecare a suferințelor determinate de despărțiri» o carte ca un vaccin pentru sufletele celor care au cunoscut suferința din iubire : INTERVIU CU MARIA-DORINA MATIȘ

„Maria-Dorina Matiș, autoarea volumului «Îngerul meu, Gabriel. Ghid de vindecare a suferințelor determinate de despărțiri» este licențiată în filosofie la Universitatea «Babes-Bolyai» din Cluj-Napoca, a urmat un master în Managementul relațiilor internaționale la aceeași universitate, iar din 1993 este jurnalist. A obținut certificarea în hipnoza și hipnoterapie din partea Asociației Europene pentru Hipnoterapie Medicală si Terapia Subsonștientului, este maestru Reiki Usui, maestru în «Vindecarea cu Îngeri» și practicant Karuna Reiki gradele I si II. (sursa : Agerpres)

Liliana Moldovan, Maria Dorina Matiș

Liliana Moldovan: Vă numărați printre autorii care au avut privilegiul de a primi, încă de la debutul literar, girul publicului iar în cadrul turneului de promovare al volumului „Îngerul meu Gabriel” ați fost invitată la mai multe târguri și saloane de carte. Ce impresii v-au lăsat dialogurile cu publicul cititor?

Maria-Dorina Matiş: Da, aşa este. Am început în forţă cu o lansare a cărţii „Îngerul meu, Gabriel – Ghid de vindecare a suferinţelor determinate de despărţiri” la care au participat cu mult peste 200 de persoane, un număr record pentru astfel de evenimente, cel puţin în provincie. Apoi am continuat prezentarea şi lansarea cărţii în alte oraşe, cum ar fi Alba-Iulia, împreună cu profesorul Dumitru Constantin-Dulcan, cel care semnează prefaţa, la Cluj-Napoca şi din nou la Târgu Mureş, la evenimente culturale importante cum sunt Salonul de Carte BookFest, la Festivalul Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST etc., alături de recunoscutul solist al trupei HARA, Flavius Buzilă, vărul meu, care a decis să vină alături de mine necondiţionat pentru a mă sprijini ca această minunată producţie, despre iubire şi iertare, să ajungă la cât mai multă lume. De asemenea, regizorul şi actorul Liviu Pancu, care şi-a pus amprenta profesională asupra modului în care se desfăşoară evenimentele, fiind adevărate lansări-spectacol. Chiar el a remarcat că „pentru prima oară, am dat curs unor lansări de carte pe care nu le-am mai văzut la nimeni”, în sensul că prezentarea acestei cărţi nu rămâne doar o trecere revistă a ceea ce urmează să întâmple, ci este un dialog, o provocare pentru spectatori, creează o atmosferă nemaipomenită şi canalizează nişte energii extraordinare, aşa cum se revarsă din fiecare filă a acestei minunate cărţi. Energia acestei cărţi a atras oameni entuziaşti, cum este şi Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, care a participat la mai multe lansări şi prezentări, la Târgu Mureş şi Sighişoara, însă lista este foarte lungă. De asemenea, am fost invitată să prezint modul în care expun iubirea şi iertarea în „Îngerul meu, Gabriel”, în deschiderea conferinţei părintelui Constantin Necula de la Târgu Mureş.


Reacţiile publicului nu au întârziat să apară, am primit sute de mesaje care mă umplu de bucurie, pe toate căile posibile, inclusiv prin scrisori clasice. Faptul că această carte merge la sufletul oamenilor este dat de numărul mare de exemplare vândute. Cartea „Îngerul meu, Gabriel – Ghid de vindecare a suferinţelor determinate de despărţiri” este considerată bestseller de unele site-uri specializate în vânzarea de cărţi, se bucură deja de recenzii foarte bune la nivel naţional, iar la cererea publicului a fost deja tradusă în engleză şi urmează să fie tradusă în limba maghiară.

Liliana Moldovan: V-ați gândit la promovarea cărții și în rândul românilor din diapora?

Maria-Dorina Matiş: Până în prezent cartea a fost lansată şi prezentată la Târgu Mureş, de cinci ori, la Cluj-Napoca la Festivalul Internaţional de Carte „Transilvania”, la Alba Iulia la Târgul de Carte „Alba Transilvană”, la Sighişoara, la Reghin de două ori, la diverse festivaluri şi evenimente, inclusiv la un festival de Kangoo Jumps, chiar pe ghete de Kangoo Jumps. Urmează lansări la Galaţi, Braşov, Bacău şi Bistriţa, de unde am numeroase solicitări, precum şi la Mediaş şi Sibiu. În plus, am fost onorată să primesc invitaţia de la Asociația „Dacia” e.V. din Nürnberg (Germania), care organizează, în data de 22 aprilie 2023, de la ora 14, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, o triplă lansare a unor volume apărute în România: „ÎNGERUL MEU, GABRIEL – Ghid de vindecare a suferinţelor determinate de despărţiri”, de Maria-Dorina Matiș, adică subsemnata, „CUVINTE CU PARFUM DE SCORȚIȘOARĂ” de Liliana Moldovan şi „ZI DE ZI, TOT MAI PUTERNIC” de Rodiana Józsa, două prietene dragi mie, care ne susţinem reciproc în aventura noastră literar-spirituală.
În plus, îmi propun să realizez şi un audiobook, fiindcă am multe solicitări din SUA şi Canada, iar taxele pentru a trimite această carte peste Ocean sunt destul de mari.

«Îngerul meu, Gabriel. Ghid de vindecare a suferințelor determinate de despărțiri»

Liliana Moldovan: Dacă ar fi să surprindeți în câteva fraze esența ghidului de vindecare a suferinței determinate de despărțiri, care ar fi cel mai important mesaj pe ați încercat să îl transmiteți în acest volum?

Maria-Dorina Matiş: „Îngerul meu, Gabriel – Ghid de vindecare a suferinţelor determinate de despărţiri” abordează acele eşecuri din viaţa sentimentală a unor persoane, care au fost numite „iubiri imposibile”, acele iubiri pe care le-au considerat neîmplinite, care au lăsat brazde adânci şi dureroase în inimile lor. În „Îngerul meu, Gabriel” sunt prezentate mai multe ipostaze – sub formă de poveşti de viaţă – pe care, probabil, unii le-au experimentat parţial sau total, însă e prezentat şi modul în care un om poate să depăşească acea suferinţă cauzată de o ruptură, care pare greu de suportat şi imposibil de trecut. Această carte ne învaţă că, indiferent ce ni se întâmplă pe plan sentimental sau în relaţie cu alţi oameni care trec prin vieţile noastre la un moment dat, fiecare va avea de învăţat câte ceva foarte preţios, nu există un câştigător şi un perdant. Toţi câştigă, trebuie doar să conştientizeze asta, iar atunci când vor deveni conştienţi de rolul benefic jucat în viaţa lor de cei ce par a-i fi rănit, vor trăi un miracol. Viaţa lor va lua altă turnură, vor deveni mai fericiţi, mai liniştiţi şi mai înţelepţi, transformându-se în oameni cu adevărat puternici. În „Îngerul meu, Gabriel” găsim soluţii practice cum să depăşim suferinţa provocată de o despărţire!
Am fost întrebată deseori ce simţi atunci când ierţi şi, mai ales, când ştii că ai iertat cu adevărat. În trecutul meu şi eu mi-am pus adesea această întrebare și pot să vă asigur că atunci când dorești cu adevărat să obții un răspuns, îl vei afla cu siguranță. Tocmai de aceea am conceput acest ghid de vindecare a suferinţelor determinate de despărţiri – „Îngerul meu, Gabriel”. Este un ghid care ne ajută să ne (re)descoperim sufletul, acea parte din Dumnezeu care e cea mai aproape de noi! Cartea oferă sfaturi practice şi exemple, astfel încât un om afectat de o despărţire, fie dintr-o relaţie afectivă de iubire, fie de în urma decesului cuiva drag să se regăsească, să se inspire din exemplu celor care au reuşit să treacă de la durere la putere, de la starea de victimă la cea de creator al propriei vieţi.

Maria Dorina Matiș, Józsa Rodiana, Liliana Moldovan

Liliana Moldovan : Există în carte vreun personaj care vă reprezintă sau vreo frază cu care vă identificați în mod deosebit?

Maria-Dorina Matiş: În urma experienţelor personale dar, mai ales, lucrând cu aceşti oameni, care au devenit eroii acestei cărţi, am realizat că a rămâne în Lumină e cel mai greu pentru o fiinţă umană. Separarea dintre minte şi inimă, dintre om şi sufletul său, de Dumnezeu, generează suferinţă, iar în fiecare caz, iertarea este cheia. Aşa a fost şi în cazul eroilor din această carte. Atunci când suferim, sufletele noastre încearcă să se facă auzite, încearcă să ne deschidă ochii şi să începem să vedem cu adevărat ceea ce este important în viaţă. Sunt ferm convinsă că mulţi resimt nevoia de ceva şi nu ştiu de ce anume, iar din acest motiv caută exact în locul în care nu ar trebui căutat, adică la alţii, sau se refugiază în muncă. Această carte, prefaţată de profesorul Dumitru Constantin Dulcan, ne învaţă ce este iubirea de sine, iubirea faţă de semenii noştri, iertarea de sine şi, mai ales, cum să iertăm şi să ne eliberăm de suferinţă.
Dacă suntem sinceri cu noi, în timp ce citim această carte, vom identifica în noi multe dintre trăirile şi gândurile acestor personaje – care sunt cât se poate de reale, oameni ca şi noi. Şi eu, lucrând cu aceşti oameni minunaţi care şi-au regăsit pofta de viaţă şi puterea de a ierta, am identificat o serie de tipare mentale şi trăiri pe care le aveam, la care am decis să renunţ. Am realizat că, la fel ca şi personajele mele, acele tipare mă ţineau pe loc şi îmi în aduceau în preajmă oameni care îmi provocau exact acea latură nevindecată. De aceea vă spun, ori de câte ori cineva reuşeşte să vă scoată din sărite cu anumite aspecte sau pur şi simplu prin simpla prezenţă, analizaţi-vă gândirea şi veţi identifica sursa acelei nemulţumiri. Vom constata, la final, că acei oameni care par a ne fi făcut rău, de fapt sunt cei mai buni învăţători ai noştri şi că în orice situaţie de viaţă, oricât de dificilă ni s-ar părea, există o binecuvântare ascunsă.

Liliana Moldovan: Cred că cititorii ar fi curioși să afle, cum apărut ideea realizării cărții și care este povestea ei.

Maria-Dorina Matiş: Am descris în Epilog cum s-a născut această carte. Pentru mulţi a fost o surpriză mai ales că, având în vedere experienţa mea de aproape 30 de ani în presă, se aşteptau să debutez ca scriitor cu o carte de analiză politică, să îmi public reportajele sau să abordez vreun subiect din perspectivă jurnalistică. Ei bine, eu, ca un Vărsător autentic, am „comis-o” în stil propriu: am debutat cu o carte de vindecare! Aşa cum descriu în Epilog, în 2017, în timp ce urmam cursul de iniţiere în Hipnoterapie, am făcut prima mea regresie în vieţi anterioare sau paralele după cum susţin unii specialişti. M-am văzut la o mică mănăstire, situată undeva în Nordul Europei, o mănăstire mică, pe un munte, într-o zonă în care ploua mult. Eram o măicuţă, păream a fi stareţă, îmi amintesc în detaliu cum eram îmbrăcată, întreg peisajul, cum apa de ploaie şiroia pe pereţii de piatră şi cum tot ce vedeam mă umplea de o recunoştinţă fără margini.
Evident, am văzut şi plecarea din această lume fizică… La un moment dat totul a dispărut, am văzut cum s-a deschis un vortex de lumină şi m-a atras într-o lumină caldă şi blândă, plină de iubire, o iubire care nu are corespondent în viaţa pământească.
Din acel vortex am ajuns în ceea ce părea o sală, scăldată de lumină, totul era alb-auriu strălucitor, în dreapta, sub ceea ce părea a fi conturul unei ferestre imense, era o masă albă, frumos ornată, parcă era dintr-un lemn masiv, alb perlat, care degaja lumină. În acea cameră m-a întâmpinat un înţelept, cu chip blând, translucid, scăldat de lumină. Eram mută de uimire, eram copleşită de iubirea care se simţea acolo, de grandoarea şi măreţia acelui înţelept. La un moment dat, înţeleptul mi-a arătat o carte şi mi-a spus că aş avea misiunea să scriu o carte pentru vindecare…. părea ca şi cum cartea aceea era începută, însă trebuia terminată. Am rămas uimită, întrucât nu m-am gândit niciodată la un astfel de subiect, aveam subiecte pentru tot felul de cărţi, inclusiv pentru un roman de dragoste, însă niciodată nu m-am gândit la o carte pentru vindecarea oamenilor. Mulţi ani nu m-am mai gândit la acea întâlnire magică, deşi am adunat material foarte preţios din timpul terapiilor. La finalul anului anul 2020, m-am trezit cu un gând arzător de a scrie o carte, o carte despre vindecarea rănilor provocate de despărţiri, despre cum să te vindeci în urma unor iubiri „imposibile”. Era un mesaj foarte clar despre ce anume voi scrie, de unde voi începe şi cine mă va inspira în această misiune.

Dr. Dumitru Constantin Dulcan, Maria Dorina Matiș

Liliana Moldovan: Ce rolul a jucat de binecunoscutul medic neurolor și psihiatru, prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan în apariția primului volum pe care l-ați publicat?

Maria-Dorina Matiş: După ce am terminat de scris cartea, m-am gândit că ar avea nevoie de o prefaţă care să fie scrisă de o personalitate recunoscută în domeniu. M-am tot întrebat la cine să apelez şi, într-o dimineaţă, mi-am spus: Dumitru Constantin-Dulcan. Am făcut rost de numărul de telefon al domniei sale, nu îl cunoşteam personal, iar persoana care mi l-a furnizat, mi-a semănat o oarecare îndoială, spunându-mi, oarecum indirect, să nici nu îndrăznesc să visez la asta. Am fost un pic descurajată, însă mi-am amintit că acel mesaj referitor la profesorul Dulcan nu a venit din mintea mea şi că, dacă e aşa cum bănuiesc eu, nu am de ce să mă îndoiesc. Dar, totuşi, am luat Cursul de Miracole, care are peste 2000 de pagini, şi am pus o întrebare. Ştiţi unde s-a deschis? La o frază foarte mobilizatoare: „Ai ajuns prea departe că să şovăi acum!”.
Am pus mâna pe telefon şi l-am sunat pe domnul profesor Dulcan. I-am trimis manuscrisul şi am rămas profund surprinsă în momentul în care mi-a trimis prin e-mail prefaţa în care spune: „În concluzie, Maria-Dorina Matiş a scris nu doar un ghid psihologic de alinare a suferinţei creată de o despărţire dintr-o relaţie afectivă de iubire, ci şi un adevărat roman psihologic cu adânci implicaţii în existenţa vieţii umane. Este o carte de performanţă, scrisă cu talent, cu un spirit permanent atent la nuanţe, la informarea lectorilor săi – de real ajutor îndeosebi celor tineri, dar nu numai, având şi o certă valoare de manual de psihologie. Este o carte plină de exemple din care se pot reţine reale lecţii de înţelepciune”. Asta mi-a dat o mare încredere şi am ştiut că am scris o carte valoroasă.
De aceea vă spun, urmaţi-vă visurile şi nu lăsaţi pe nimeni să vă descurajeze, chiar dacă ceea ce vă propuneţi ar părea dificil de realizat. Dacă v-a încolţit în minte acea idee, materializaţi-o! E un mesaj! Altfel, peste un anumit timp, veţi constata că altcineva are o idee similară şi o materializează.

Dr. Dumitru Constantin Dulcan, Maria Dorina Matiș

Liliana Moldovan: La finalul interviului, vă invit să ne vorbiți despre modul în care se îmbină experiența dvs. de jurnalist, cu cea de psiholog și hipnoterapeut și să ne dezvăluiți câte ceva despre proiectele editoriale la care vă gândiți deja.

Maria-Dorina Matiş: Sinceră să fiu, cele două domenii nu prea au legătură. Faptul că sunt jurnalist şi am experienţa scrisului într-un limbaj accesibil tuturor m-a ajutat să pun pe hârtie, într-un mod foarte clar, cum anume poate un om să depăşească durerea unei despărţiri, cum ştii că ai iertat cu adevărat, de ce ne doare atât de tare atunci când unii nu ne împărtăşesc punctul de vedere sau ne părăsesc, indiferent de modul în care o fac, sau de unde ne vin anumite trăiri, de ce anumite scenarii ni se tot repetă, cum să scăpăm de tiparul de victimă şi cum să ne creăm propria viaţă şi realitate. Mi-a scris un cititor că „această carte e ca 100 de cărţi într-una”, iar altul că „ar trebui pusă într-o seringă şi injectată ca un vaccin”, astfel încât oamenii să înţeleagă că pot să îşi trăiască vieţile în pace şi iubire şi că, urmând câţiva paşi din această carte, pot depăşi suferinţa şi frustrările care le macină sufletele şi sănătatea.
Cartea „Îngerul meu, Gabriel – Ghid de vindecare a suferinţelor determinate de despărţiri” este doar începutul. Cu siguranţă nu mă voi opri doar la aceasta. Deja am în pregătire o nouă carte – îmi doresc ca timpul să îmi permită să aştern pe hârtie materialul vast acumulat. Şi cea de-a doua carte va urma oarecum linia impusă de „Îngerul meu, Gabriel – Ghid de vindecare a suferinţelor determinate de despărţiri”, însă va fi menită să aline inimile celor care şi-au pierdut copiii, părinţii, bunicii sau pe cineva iubit. Este o carte care spune lucrurilor pe nume şi demolează multe dintre învăţăturile care ne-au fost inoculate cu privire la ce se întâmplă după…

A consemnat Liliana Moldovan
redactor, www.asiiromani.eu

Related posts

Lansare de carte la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”

Theodora-Raluca Paun

Comunicat de presă – La 14 ani de business, 14 lectii de business

Theodora-Raluca Paun

SE  PRĂZNUIEȘTE  PAȘTELE  CEL  SFÂNT

Liliana Moldovan

Versuri ca nişte fructe culese din cei „trei arbori albaştri“

Theodora-Raluca Paun

CĂRȚI RARE

Theodora-Raluca Paun

Comportamentul ”prostesc” face parte din natura umană?

Theodora-Raluca Paun

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy