6 C
March 28, 2024
Diaspora Diverse Exclusiv Noutăți Social

Comunicat de presă 07 decembrie 2021

Comisia  pentru românii de pretutindeni

Președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, senatorul Claudiu Târziu cere condiționarea integrării Serbiei în UE de respectarea drepturilor românilor/vlahilor din Timoc

Marți, 7 decembrie 2021, a avut loc ședința Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României, ședință în care a fost dezbătută situația gravă a românilor/vlahilor din Timoc, Serbia.

În cadrul dezbaterilor comisiei a fost audiat dr. Predrag Balașevic, reprezentant al Congresului Românilor din Serbia, care a informat membrii comisiei în legătură cu ultimele evoluții legate de modul în care autoritățile din Serbia îi tratează pe cei circa 300.000 de români/vlahi din Timoc.

Lipsa educației și a mass-media în limba română, refuzul autorizațiilor de construire a lăcașurilor de cult în care se slujește în limba română sunt doar câteva din încălcările grave ale drepturilor și libertăților pe care autoritățile sârbe le perpetuează față de numeroasa comunitate românească din Timoc, a subliniat în intervenția sa dr. Predrag Balașevic.

Pe lângă aceasta, viața românilor din Timoc este profund afectată de intervenția unei firme din China care a preluat exploatările de minereu de la Bor și Maidanpek și care desfășoară lucrări fără să respecte deloc normele de mediu, lucru care afectează grav viața localităților locuite de români în jurul acestor exploatări, a mai afirmat reprezentantul Congresului Românilor din Serbia.

Sesizările făcute către autoritățile statului sârb au rămas fără răspuns, la fel ca și scrisorile adresate autorităților statului român.

„Asistența acordată de Ambasada României la Belgrad și a Consulatului general de la Zaicear este inexistentă”, s-a mai plâns dr. Predrag Balașevic în intervenția sa.

În cadrul dezbaterilor, președintele Comisiei, senatorul Claudiu Târziu, a confirmat cele spuse de reprezentantul românilor/vlahilor din Timoc, prezent la dezbatere, declarând că aceste lucruri grave au fost constatate chiar în vizita întreprinsă de o delegație a Comisiei la fața locului.

Senatorul Claudiu Târziu a subliniat importanța condiționării integrării Serbiei în Uniunea Europeană de respectarea drepturilor românilor din Timoc, așa cum sunt ele consemnate în Protocolul comisiei mixte semnat în martie 2012 la Bruxelles, protocol care nu este respectat de partea sârbă.

La propunerea domnului senator Liviu Lucian Mazilu, reprezentanții Comisiei au decis ca ministrul de externe Bogdan Aurescu să fie invitat în fața Comisiilor de politică externă și românilor de pretutindeni din Camera Deputaților și Senatului, pentru o discuție lămuritoare legată de modul în care diplomația României acționează în sprijinul respectării drepturilor comunității româno/vlahe din Timoc.

Biroul de presă         07 decembrie 2021