4 C
Nürnberg, DE
April 19, 2024
România Sport

O panoramă emoționantă a participării României la Jocurile Olimpice va fi prezentată în cadrul unei expoziții itinerante în această primăvară, în Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava

COMUNICAT

  • Costume de competiție, medalii, cununi cu lauri și echipamente de antrenament ale marilor campioni pe care România i-a avut în arena olimpică – Ancuța Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloșovici, Loredana Dinu, Gabriela Szabo, Larisa Iordache, Marian Oprea, Iolanda Balaș, Monica Roșu și mulți alți sportivi de legendă vor fi expuse în premieră la Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Town Timișoara și Iulius Mall Suceava, în perioada 25 martie-10 mai.
  • Expoziția, ajunsă la ediția a II-a, prezintă zeci de obiecte de memorabilia, cu autografele sportivilor, imagini și articole de arhivă care ilustrează istoria sporturilor olimpice din România.
  • Vor fi multe alte exponate sportive fascinante și unice din perioada anilor 1930-2021 și echipamente de antrenament semnate de megastaruri ale sportului românesc.
  • Accesul la expoziție este gratuit.

București, martie 2022 – În perioada 25 martie-10 mai, în incinta centrelor comerciale din cadrul grupul IULIUS din Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava, vizitatorii pot descoperi istoria participării României la Jocurile Olimpice prin incursiunea în universul obiectelor, imaginilor și al poveștilor aparținând marilor campioni ai țării. Ediția a doua a expoziției „România la Jocurile Olimpice”, organizată de Asociația ESCU, și cu sprijinul Muzeului Sportului, al sportivilor, federațiilor și al colecționarilor, aduce în prim-plan cultura sportivă de performanță în România, din interbelic și până în prezent, capătând o versiune extinsă, itinerantă, prin găzduirea de către Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Town Timișoara și Iulius Mall Suceava.

O scurtă radiografie a sportului românesc și a rezultatelor noastre de la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene și Mondiale din toate timpurile prezentată prin sute de obiecte de colecție, printre care medalii și cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini și articole de arhivă urmează să fie descoperite, precum și exponate care spun povestea a peste 15 sporturi olimpice și a marilor campioni ai țării noastre.

Expoziția aduce în prim-plan un adevărat patrimoniu de obiecte ce atestă vechimea şi amploarea mişcării sportive din România, prin exponate, documentări și clipuri care marchează cronologic diferite momente şi personalităţi ale sportului sau momente importante care au marcat olimpismul modern, mondial şi românesc. Vizitatori de toate vârstele vor avea marea ocazie de a descoperi un regal expozițional care relatează perioade iconice din istoria sporturilor olimpice practicate în România, dar și alte probe de competiție. Acestea cuprind: gimnastică artistică, atletism, canotaj și kaiac-canoe, lupte libere și greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot și polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, judo, box, tir și oină.

Printre cele mai interesante exponate se numără costume oficiale de participare la Jocurile Olimpice, medalii și recuzită de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Ionela Târlea, Alina Dumitru, Ancuța Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloșovici, Loredana Dinu, Monica Roşu, Nicoleta Grasu, Gheorghe Berceanu, Ion Țiriac, Laura Ilie, Maricica Puică și mulți alții. Vor fi prezente în expoziție impresionantele echipamente oficiale de competiții la campionatele europene, mondiale și Jocurile Olimpice de vară și de iarnă pentru bob, sanie, skeleton, kaiac și canoe, scrimă, tir, hockei pe gheață, călărie, lupte, atletism, patinaj de viteză ș.a.m.d.

Selecția de obiecte de colecție mai cuprinde obiecte vechi din competițiile din perioada interbelică și anii ’50-’70 și exponate de memorabilia cu autografele în original ale medaliaților la competiții. Vor fi prezentate obiecte personale, dar și din colecții private despre marile personalități din lumea sportului precum: Nadia Comăneci (medaliată la JO de la Montreal 1976 și de la Moscova 1980), Simona Gherman (medaliată la spadă pe echipe JO de la Rio 2016),Tiberiu Dolniceanu (medaliat la sabie pe echipe la JO de la Londra, 2012), Andrei Pavel, Ilie Năstase și Ion Țiriac – tenis, Ana Maria Popescu Brânză (medaliată la spadă individual JO Beijing 2008 și JO Tokyo 2020 și pe echipe la Rio 2016), Gabriela Szabó (medaliată JO de la Sydney 2000) și numeroși alți sportivi cu performanțe internaționale.

Expoziția va surprinde și o galerie curatoriată de materiale din presa antebelică şi interbelică de popularizare a sportului, reportaje speciale din perioada anilor ’50-‘90 despre lotul României de sport, participant la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene – mari campioni, propagandă comunista sportivă din almanahuri și multe altele.

*** Evenimentul va avea loc între 25 martie-6 aprilie la Iulius Mall Cluj-Napoca, 10-26 aprilie la Iulius Town Timișoara și 30 aprilie-10 mai la IULIUS Mall Suceava.

Un proiect inițiat și organizat ca design expozițional de: Asociația ESCU

Găzduit și sponsorizat de: Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Town Timișoara și Iulius Mall Suceava

În parteneriat cu: Muzeul Sportului

Colecționari parteneri: Reclame Vechi Românești – Florian Ciobanu, Asociația Muzeul Jucăriilor și My Nasty Collection- Andrei Bradu.

***

Despre Asociația ESCU:

Asociaţia ESCU înseamnă Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate. Suntem o organizaţie nonguvernamentală independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Principala noastră direcție de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spatial public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale la nivel național și multidisciplinar. Asociația noastră operează la intersecția dintre creativitate, artă și antreprenoriat cultural, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale. În perioada 2015 – 2021, Asociația ESCU și-a dezvoltat portofoliul, în afara festivalului World Experience/Festivalul Ambasadelor (având deja 5 ediții), cu proiecte care se axează pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate/branding și educație culturală pe diverse tematici, respectiv Diplomatic Backstage Program, NATO Youth Academy, Made in RO: muzeu de publicitate și branduri românești, Cuvinte Ilustrate: povești românești pe bandă desenată, expozițiile România la Jocurile Olimpice și O scurtă istorie a amorului în România și Muzeul Generației Millennials, Muzeul Orășelului de Turtă Dulce și multe altele. Website: www.asociatiaescu.ro

Despre IULIUS:

   Compania IULIUS este singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 30 de ani în real estate. IULIUS a redat comunității zone urbane subdezvoltate în două proiecte mixed-use (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), a creat rețeaua națională de shopping mall-uri Iulius Mall (Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și a definit polurile de business ale centrelor universitare, prin rețeaua de clădiri de birouri United Business Center.

   Iulius Town Timişoara reprezintă cel mai mare proiect mixt de regenerare urbană din România. Inaugurat în 2019, ansamblul Iulius Town este acel „centru” al orașului, în jurul căruia gravitează viața urbană, pentru că îmbină armonios funcțiuni de retail, office, parc și entertainment, într-un singur loc. 450 de magazine, cele mai noi concepte de magazine ale brandurilor internaţionale, cafenele şi restaurante tematice, 12 săli de cinema multiplex, cel mai mare centru de fitness din România, centru de evenimente şi parcul Iulius Gardens reprezintă atracţiile care transformă vizita în Iulius Town într-o experiență energizantă şi cosmopolită.

   Inaugurat în anul 2007 şi orientat către multiculturalitate, Iulius Mall Cluj îmbină, într-o manieră originală, funcțiunile sale multiple cu apetitul transilvănenilor pentru artă sub toate formele. Este cel de-al treilea mall al reţelei naţionale IULIUS, aflat mereu în strânsă legătură cu trendurile internaționale, prin portofoliul de branduri și opțiunile de recreere. Include peste 230 magazine, un hypermarket Auchan, cinematograf multiplex Cinema City cu 10 săli, food court, o parcare subterană şi supraterană cu o capacitate de peste 2.000 de locuri şi alte destinaţii de relaxare. Iar Iulius Parc, din apropiere, este colţul de natură preferat de clujeni. În imediata apropiere a mall-ului, IULIUS a dezvoltat trei clădiri de birouri clasa A, cu o suprafață totală de peste 26.000 mp, unde lucrează peste 3.000 de persoane.

   Iulius Mall Suceava a fost inaugurat în anul 2008, are o suprafață de 51.500 mp și oferă un mix complet de retail și entertainment: peste 200 de magazine, branduri internaționale şi naționale, cel mai mare cinematograf multiplex Cinema City din nordul țării, cu 8 săli, food court, hypermarket Auchan, patinoar sezonier, numeroase opțiuni de relaxare și distracție, multiple servicii și birouri ale instituțiilor publice. Destinația de shopping și recreere atrage anual aproximativ 10 milioane de vizitatori.

Mai multe informaţii pe: www.iuliuscompany.ro.

Despre Muzeul Sportului

Muzeul Sportului este deţinătorul unui adevărat tezaur de bunuri culturale care atestă vechimea şi amploarea mişcării sportive în România, propunând vizitatorilor, la momentul actual, 2 expoziții permanente. Expoziția de istorie a sportului românesc: de la apariția primelor activități sportive pe teritoriul țării noastre la dezvoltarea numeroaselor discipline sportive, vizitatorul poate face o incursiune în istoria fiecărui sport care a produs emoții și momente unice tuturor celor care îndrăgesc această activitate. Expoziția formată din imagini, text, obiecte precum medalii, trofee sau echipamente sportive, ce conturează istoria disciplinelor care au făcut ca tricolorul să fie cunoscut în orice colț de lume. Sunt expuse: pașaportul colectiv cu care echipa de fotbal a României a participat la primul Campionat Mondial din Uruguay din 1930; sabia cu care Mihai Covaliu a obținut aur la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000; kaiacul lui Aurel Vernescu; schiful cu care Sanda Toma a obținut prima medalie de aur a canotajului românesc la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980; Cupa Mondială la handbal masculin cucerită de echipa națională de 4 ori în anii 1961, 1964, 1970, 1974; Cupa Mondială obținută de echipa feminină de handbal în 11 a României din anul 1956; echipamente sportive, medalii de campion național, titluri de maestru emerit al sportului românesc sau titluri obținute la competițiile europene și mondiale de sportivii români.

Expoziția România Olimpică 100: în contextul aniversării Centenarului mișcării olimpice românești și, evident, ca o recunoștere a celor peste 300 de medalii, expoziția care îmbină trecutul cu prezentul ilustrează istoria olimpică a României, o imagine greu de contestat și foarte bine plasată. O retrospectivă ce cuprinde în ordine cronologică obiecte și momente de natură inedită cu care se identifică sportivii de legendă ai ţării, precum Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Iosif Sîrbu, Lia Manoliu, Aurel Vernescu, Dumitru Pârvulescu, Ștefan Petrescu ș.a.m.d. Website: https://muzeulsportuluiromania.ro/

Related posts

Centru Suport pentru îndrumarea cercetătorilor în scrierea și depunerea de proiecte în domeniul mediului, înființat de Institutul de Economie Mondială al Academiei Române

Moderator1

Impactul modificărilor în legislația muncii din 2021 pentru mediul de afaceri românesc și provocările anului 2022!

Theodora-Raluca Paun

Gala Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Moderator1

Comunicat de presă – Secretarul de stat Gheorghe Cârciu va efectua o vizită de lucru în Cernăuți, în perioada 7-9 mai 2022

Theodora-Raluca Paun

La Iași se lansează Asociația “Justiție pentru minori” pentru apărarea drepturilor copiilor și intereselor familiilor de pretutindeni Comunicat de presă

Oana Roxana Gherasim

Academician Eugen Simion – In memoriam

Moderator1

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy