5.8 C
Nürnberg, DE
March 29, 2024
Canada

Restituiri :

LA CASA DE NEBUNI,  un eveniment  aflat sub semnul magiei 

Sinaia, 3 iulie  2022 

Înainte de toate ca să puteți înțelege de ce consider că acest eveniment s-a aflat ”sub semnul magiei”am să încep cu dezvăluirea unor indicii ce fac parte integrantă din magia evenimentului. Până acum am lansat cărți numai în Canada, ideea lansării unei cărți în România părea doar un vis frumos foarte îndepărtat și de-a dreptul irealizabil… mai ales după o lungă si grea perioadă de restricții pandemice trăită în Canada, România părea o ”fată morgana”… dar minunea s-a produs și în luna iunie am primit în sfârșit dreptul să călătorim înafara tarii.
Imediat ce am anunțat că voi ajunge în această vară în Romania, a venit prompt invitația lansării de la președintele World Poets Association România, domnul Trandafir Simpetru care împreună cu președinta Asociației socio culturale Excelsior Prahova din Sinaia, doamna Cristina Florea, au organizat în data de 3 iulie 2022 un superb eveniment la hotelul International din SINAIA. Mulțumesc încă o data organizatorilor și tuturor celor prezenți, artiști, scriitori, cititori, tuturor celor care au contribuit la reușita acestui eveniment de neuitat, tuturor celor care și-au adus aportul la realizarea cărților, la publicare, tipărire, distribuție, reclamă, publicitate, emisiuni radio, reviste, ziare, etc.
”Evenimentul anului” asa cum l-a denumit domnul Trandafir Simpetru, a fost cu siguranță pentru mine un vis împlinit și un eveniment unic pe care îl voi purta brodat în suflet. Evenimentul a purtat numele uneia dintre cărțile lansate:”LA CASA DE NEBUNI”,fiind vorba despre o carte de poezii răzvrătite,publicată la editura Globart Universum din Montreal, proaspăt ieșită de sub tipar, lansată în premieră absolută la Sinaia. Celelalte două cărți pe care le-am lansat la Sinaia, au fost lansate de curând la Montreal, unde au fost primite cu mare interes de către cititori. Aceste cărți sunt: Prin ochii mei, carte de articole și cronici literare și cartea de poezii ”Dialog peste ocean” care este o carte cu doi autori, o punte de poeme pentru suflet realizata împreună cu scriitorul Trandafir Simpetru.
Emoțiile au atins cote înalte, dansând un tango intre inima și suflet și răbufnind înecat în mici mărgăritare în coltul ochilor ce stăteau sa se rostogolească pe obraji accesând în glas o vibrație de simțire și trăire intensă atât pentru mine cât și pentru invitații speciali: senior editorul Johnny Ciatlos Deak, artistul Marius Luca și doamna scriitor și cronicar Ana Munteanu Drăghici din Chicago.
Rând pe rând în sala elegantă a hotelului International din Sinaia s-au prezentat la microfon oameni de cultură, scriitori și artiști care au încântat publicul cu recitări diverse, cu melodii minunate, cu impresii și referiri făcute actului cultural în sine dar și cu luări de cuvânt și caracterizări ale autorilor cărților lansate,cu recenzii și cronici făcute celor trei cărți mai sus amintite.
La reușita acestui eveniment au contribuit în egală măsură artiști, cântăreți, poeți, scriitori și cititori, în majoritate oameni pe care nu i-am văzut în realitate niciodată iar întâlnirea cu aceștia a fost cu adevărat magică. Ne-am îmbrățișat asa cum se îmbrățișează prietenii, ne-am apropiat inimile și am simțit vibrații înalte ce veneau să se interconecteze într-o simfonie de trăiri și emoții puternice.Am sorbit cu nesaț fiecare clipă și fiecare moment de bucurie, fiecare strângere de mână și fiecare cuvânt rostit toate acestea fiindu-mi balsam inimii.
Bucuria scriitorului în momentul lansării cărților sale este nemăsurată și greu de descris în cuvinte, pentru că aceste cărți sunt rodul multor luni de muncă și un eveniment de asemenea anvergură necesită o pregătire prealabilă, multă energie și sincronizare.
Mă consider o norocoasă, pentru că am avut șansa, norocul și bucuria să fiu invitată să lansez aceste cărți în România, deopotrivă să-i am alături la această triplă lansare de carte atât pe editorul cărților mele Johnny Ciatlos Deak cât și pe co-autorul cărții Dialog peste ocean, domnul Trandafir Simpetru, deasemenea pe cei trei prefațatori ai cărților lansate: doamna Aurelia Rinjea( prefața cărții Prin ochii mei) , doamna Olga Grigorov( prefața cărții Dialog peste ocean) , doamna Ana Munteanu Draghici din Chicago ( prefața cărții La casa de nebuni) dar și pe cei cărora le-am dedicat aceste cărți: doamna Iulia Vlad ( cartea Prin ochii mei) și o parte din prietenii luptători pentru libertate ( cartea La casa de nebuni)
Magia de care vă vorbeam a mai constat și în faptul că au fost prezenți la eveniment numeroși scriitori cu care am colaborat de-a lungul timpului cunoscându-i doar virtual iar cu ocazia acestui eveniment am avut bucuria nesperată să ii întâlnesc fizic, în carne și oase lucru care mi se părea imposibil în urmă cu câteva luni. Deasemenea am avut onoarea și bucuria să întâlnesc alți nenumărați scriitori și oameni de cultură, oameni de radio, președinți de asociații culturale, cenacluri literare, artiști și promotori culturali.
Minunate momente de muzica folk ne-au fost oferite de grupul vocal din Sinaia acompaniați la chitara de membri ai asociației Excelsior, numeroși membri ai cenaclului din Sinaia iar artista Florentina Danu îmbrăcată într-un superb costum popular ne-a incantat sufletele cu melodii populare antrenante ce au aprins flăcări în palmele publicului care s-a prins rapid în horă.
Printre cei care mi-au făcut onoarea de a fi prezenți la acest eveniment deosebit se numără : scriitoarea Liliana Badea Cârstea, scriitoarea și artista Florentina Danu, scriitoarea Vasilica Mitrea, scriitoarea Ecaterina Rolea, scriitoarea Liliana Tirel, scriitorul Dumitrel Plopeanu Pid , scriitoarea Pica Boștina, scriitoarea Olga Văduva Grigorov, scriitoarea Aurelia Rinjea, scriitoarea Ana Munteanu Drăghici, omul de cultură și președintele cenaclului Lucian Blaga domnul Virgil Nicolae , omul de cultură si președinta asociației Excelsior, doamna Cristina Florea, reprezentanți ai bibliotecii Carmen Silva din Sinaia, realizatorul de emisiuni Radio România International domnul Valentin Țigău și soția sa scriitoarea Simona Lazăr Țigău, scriitoarea Adela Conciu, legenda muzicii rock, cantautorul Marius Luca din Montreal, scriitorul Ștefan Dima Zărnești, dramaturgul și comentatorul teatral Dinu Grigorescu precum și multi artiști, iubitori de literatură și cititori.
Nu pot să nu amintesc aici prieteni dragi care au făcut un efort să ne fie alături la acest minunat eveniment: artistul Marius Luca, prietena noastră de suflet Dr Alice Horak, susținătoarea și prietena revistei Poezii pentru sufletul meu din Montreal, doamna Valeriea Iancu , doamna Margo Nemeș și Adrian, doamna Ana Tălpos, doamna Iuliana Vlad care asigură distribuția cărților și a revistelor noastre în România și nu în ultimul rând doamna Claudia Oancea care ne-a făcut minunate fotografii.
Gazdele și organizatorii acestui minunat eveniment, doamna Cristina Florea și domnul Trandafir Simpetru au luat cuvântul vorbind despre însemnătatea și importanta evenimentului ”La casa de nebuni” și prezentând deopotriva pe cei care urmau la microfon.Domnul Trandafir Simpetru în calitate de președinte al ASOCIAȚIEI POEȚILOR MONDIALI și senior editor al editurii Liric Graph ne-a oferit mie și soțului meu diplome cu titlul onorific de AMBASADOR CULTURAL EUROPEAN care ne onorează și ne obliga sa fim la înălțimea titlului. Deasemenea am primit și doua medalii literare cu șnur tricolor de la World Poets Association, reprezentând PREMIUL DE EXCELENTA la Campionatul Mondial de Poezie și la Campionatul European de poezie -ediția a 7-a .O altă bucurie primită în dar de la scriitoarea, cronicar și om de cultură: doamna Ana Munteanu Drăghici, o broșă cu harta în trei culori a României pe șnur tricolor pe care o voi purta cu deosebită mândrie.

Doamna Ana Munteanu Drăghici a recitat cu glasu-i suav într-o intonație perfectă câteva din poeziile mele răsplătită fiind cu îndelungi aplauze iar domnul Virgil Nicolae a recitat o poezie proprie ”Dor de tata” care a adus lacrimi de dor în ochii publicului stârnind amintiri prin versurile încărcate de emoție.
Un moment deosebit de emoționant a fost luarea de cuvânt a senior editorului Johnny Ciatlos Deak care a editat cele trei cărți lansate la Sinaia și care a făcut o scurta prezentare subliniind specificul fiecăreia în parte, punând un accent deosebit asupra laturii sentimentale și a însemnătății lansării de carte în România pentru un scriitor roman-canadian plecat demult din țară. In discursul sau, acesta s-a referit atât la calitatea sa de soț al autoarei Mihaela CD cât și la calitatea sa de jurnalist și de editor de cărți, antologii și reviste, colaborând cu majoritatea scriitorilor prezenți. Acesta a decernat din partea editurii Globart Universum și al revistei Poezii pentru sufletul meu, Diploma de Excelentă și Trofeul Steaua Literară domnului Trandafir Simpetru pentru întreaga sa activitate literară și de promovare a culturii românești în lume, a decernat Diplome de Excelentă scriitorilor, artiștilor și oamenilor de cultură prezenți.

După nenumărate aplauze, fotografii și mesaje de mulțumire Johnny Ciatlos-Deak a spus câteva cuvinte despre mine și m-a invitat în scenă oferindu-mi un superb si elegant buchet de flori. Luarea mea de cuvânt a fost învăluită în magia emoțiilor a lacrimilor nelăsate sa curgă și a trăirilor intense. După ce am mulțumit tuturor celor prezenți și celor care m-au susținut și celor care au ajutat și au contribuit la publicarea acestor cărți lansate la Sinaia, am cerut permisiunea să recit două poezii, fiind după părerea mea, modul în care un poet se exprimă cel mai bine lăsând versul său să vorbească. Am recitat poeziile:”Opriți pământul!Vreau sa cobor!” și ”Sa ma iubești”, ambele din cartea ”La casa de nebuni” Răsplata publicului nu a întârziat să apară fiind onorată cu aplauze generoase.
Legenda muzicii rock, Marius Luca din Montreal, fondatorul trupelor Compact, Metrock si O.N.E. a fost invitatul special care a încântat audienta în a doua parte a evenimentului, într-un recital magic și inedit la chitară. Bucuria din ochii oamenilor se simțea atât de profund, întreaga sală era cuprinsă de emoție, cu toții vibrau pe acel val al armoniei dat de muzică. Bineînțeles că publicul a apreciat din plin prezenta sa la acest eveniment și l-a aplaudat îndelung cerând încă o melodie și apoi încă o melodie.
Au urmat apoi pozele de grup, sesiunea de autografe, îmbrățișări și buchete de flori, precum și un superb bufet plin de bunătăți pregătit în hol de către organizatori.
Emoțiile și poveștile au curs până noaptea târziu la restaurantul unde am petrecut clipe minunate alături de prieteni vechi și noi, neputând parcă să ne mai dezlipim unii de alții. Ne-am despărțit cu dorința de a ne reîntâlni, primind invitația de a reveni la anul, de a continua cu noi proiecte comune.
Noaptea deșirată în franjuri negri și străvezii făcea parcă loc zorilor care mijeau magic în depărtare…o seară magică și o dimineață pe măsură! La revedere Sinaia, loc plin de istorie și magie… vom reveni cu siguranță!

MIHAELA CD

Related posts

O Nouă apariție editorială :  GLOBART Antologia  de artă contemporană în imagini -Artiști  români de pretutindeni 

Liliana Moldovan

GALA ARTELOR ediția a -3 a,o sărbătoare a excelentei și a sufletului!

Liliana Moldovan

Ai grijă de sufletul tău!

Liliana Moldovan

INTERFENȚE CULTURALE ROMÂNEȘTI

Liliana Moldovan

Mini turneul artistului Gheorghe Gheorghiu in  Canada

Liliana Moldovan

Eveniment: Astăzi s-a născut HRISTOS : SPIRITUL CRĂCIUNULUI la Montreal 

Liliana Moldovan

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy