4.1 C
Nürnberg, DE
April 19, 2024
Canada

Evenimentul Magia Slovelor – Montreal 28 ian 2023

Johnny Ciatlos Deak

Era o după amiază târzie de final de Ianuarie… câțiva fulgi plictisiți coborau lent din cerul cenușiu, spre a completa cei 30 de cm de zăpadă depusi in ziua anterioară.
Bulevardul St-Denis din metropola canadiană este o arteră centrală ce despică Montrealul de la sud la nord fiind un punct de atracție datorită multitudinii de restaurante și baruri cu specific diferit, oferind celor dornici să petreacă o seară de neuitat într-o zonă patrimonială a orașului care datează din secolele trecute, purtând amprenta specifică epocii Victoriene.Pe acest renumit și mereu eferveșcent bulevard se află și cunoscutul restaurant club Mamaia proprietari fiind un cuplu de români stabiliți cu mulți ani în urmă aici în Montreal, oferind atât românilor cât și altor naționalități care le pășesc pragul, meniuri tradiționale românești într-o ambianță de lounge.
Aici s-a desfășurat deosebitul și mult așteptatul eveniment cultural artistic MAGIA SLOVELOR, dubla lansare de carte a cunoscutei poete Mihaela CD stabilită la Montreal de mai bine de două decenii. Cele două volume se intitulează NĂSCUT PENTRU A FI (ALT)CINEVA / BORN TO BE SOMEONE(ELSE) volum de reflectii, versuri si enunturi motivationale, respectiv BLESSING and TORMENT o traducere și adaptare după volumul de debut a autoarei BINECUVÂNTARE și CHIN, poezii din sufletul autoarei pentru sufletele cititorilor.Ambele volume au fost publicate in luna decembrie a anului 2022 la editura Globart Universum din Montreal, cea care a organizat evenimentul impreuna cu Universum Vip Studios.
Cu un stil propriu restaurantul aduce a cramă, pereții fiind clădiți din pietre de râu cu un design foarte plăcut iar mobilierul alcătuit din colțare de piele formează o multitudine de separeuri cu un aer intim ospitalier care mărește apetitul oaspeților la o degustare de vin din cele mai rafinate soiuri.

Contrar faptului că în această zonă a găsi un loc de parcare este aproape un miracol invitații evenimentului nu au fost înspăimântați de acest impediment și ne-au onorat cu prezența în număr mare. Ca să fiu mai precis restaurantul a fost ocupat la capacitatea lui maximă!
Iată și acest fapt dovedește că arta,cultura,literatura și muzica de bună calitate sunt savurate în continuare de românii noștri dragi aflați aici pe tărâm canadian.
Programul serii a fost conceput diversificat și clădit în așa fel încât să ofere oaspeților o varietate bogată de momente muzicale și poetice pe întreg parcursul serii.
In fața microfonului s-au perindat în mai multe reprize, oameni de cultura, jurnalisti si interpreți consacrați ai scenei oferind un spectacol deosebit de frumos și extrem de apreciat de invitații Mihaelei CD. Într-o atmosferă de înaltă ținută,doamnele înveșmântate în rochii lungi de seară și domnii purtand cravată sau papion au adus bucurie în sufletele celor prezenți atât prin superbele melodii cântate în limba română, precum și prin șlagărele din repertoriul internațional.

Cuvântul de deschidere i-a revenit distinsei doamne Edviga Iordachi deja cunoscută pentru rolul sau de prezentator al evenimentelor organizate de revista Poezii pentru Sufletul Meu si editura Globart Universum.
După ce a fost rostit cuvântul de bun venit, doamna Edviga Iordachi a facut o scurta prezentare a personalitatii autoarei Mihaela CD,amintind date importante din cv ul sau de autor dar si de artist plastic. Distinsa doamna Edviga Iordachi a pus accent pe descoperirea menirii poetei Mihaela CD specificand ca ” ţelul sǎu este sǎ aducǎ bucurie in sufletul oamenilor prin scriiturǎ” iar apoi a subliniat cele spuse recitand poezia autoarei : ”Credinta-n bine”

Dupa indelungi aplauze, la microfon a fost invitată cunoscuta interpretă de muzică populară Paula Alecu care a încântat auditoriul cu două superbe melodii de pahar, mult apreciate printr-un ropot de aplauze.
În tot acest timp a fost servit aperitivul compus din diferite salate tradiționale și mezeluri gustoase urmând peste puțin timp să fie servit și platoul principal la alegere stropit din belșug cu o varietate bogată de vinuri aromate în funcție de gustul fiecăruia. Berile de fabricație cehească au avut de asemenea o mare trecere în rândul musafirilor.

Apoi doamna Edviga Iordachi a prezentat-o si a invitat-o la microfon pe distinsa jurnalista doamna Ana Maria Surugiu. Domnia sa a pus un accent deosebit pe citirea catorva impresii personale cât și impresii ale altor personalități din domeniul literar,recenzori ai celor două volume lansate, respectiv cronicile scrise de doamna Profesor Aurelia Rinjea si doamna Violeta Butnariu, critic literar diin Germania.
După intervenția doamnei Surugiu, la microfon a fost invitat domnul Leonid Șaramet tenor la teatrul muzical BLESK din Montreal care a interpretat două melodii: una fiind din repertoriul romanesc iar cealalta fiind arhicunoscuta opereta napolitană ”O sole mio” spre deliciul publicului care a aplaudat intr-o cascada de entuziasm!

Doamna Edviga Iordachi a invitat-o la microfon pe doamna Otilia Tunaru directoarea și fondatoarea Școlii Junimea Română din Montreal care in discursul sau a tinut sa sublinieze importanta aforismelor cu valoare educativa pe care le scrie Mihaela CD in cartea sa Nascut pentru a fi (alt)cineva/ Born to be someone(else), discurs ce a conținut și fragmente de recenzii, cronici literare dar si cateva versuri din poeziile Mihaelei CD.
Desi soprana Corina Maria Zosim nu mai are nevoie de nicio prezentare,fiind cunoscută în comunitatea română din Montreal, a fost invitata la microfon printr-o frumoasa introducere de catre prezentatoare .Interpreta Corina Maria Zosim este cunoscuta si pentru talentul și implicarea sa în diferite proiecte muzicale de mare anvergură. Doamna Corina Maria Zosim a încântat distinsul auditoriu cu o melodie din repertoriul internațional fiind îndelung aplaudată pentru performanță!

A urmat apoi la microfon nimeni alta decât autoarea celor două volume lansate poeta Mihaela CD recitând superb, cu multa emotie in glas, cele două poezii ce au dat și titlurile celor două volume: Nascut pentru a fi (Alt) cineva si Binecuvantare si chin.Performanta Mihaelei CD a fost rasplatita cu indelungi aplauze de catre publicul aflat in sala.In ochii autoarei se vedeau mici bobite de margaritar care stateau gata gata sa se rostogoleasca de emotie si multumire.
Acest intens moment poetic a fost urmat de alte două melodii populare interpretate de doamna Paula Alecu după care doamna Edviga Iordachi l-a invitat la microfon pe distinsul jurnalist, domnul Adrian Ardelean, realizatorul emisiunii de radio Ora Românească și al emisiunii Ardelean Show de la radio Prodiaspora care a dat citire câtorva fragmente din recenziile realizate de d-na prof Aurelia Rinjea si d-nul Vasile Bele cu privire la conținutul celor două volume!
În calitate de editor al celor două volume lansate, am fost si eu invitat sa iau cuvântul, discursul meu referindu-se in principal la punctele comune pe care le au cele doua carti, făcând o scurtă sinteză privind cele două volume si aducând referire la câteva pasaje din recenziile doamnelor Lacrimioara Iva si prof Aurelia Rinjea,dar si a domnului prof Victor Manole.
” Ele au in comun acelasi spirit ambitios al autoarei care strabate dincolo de cuvantul scris si se aseaza pe sufletul cititorului. Este vorba de aceeasi generozitate de spirit, increderea in semeni, increderea in Dumnezeu, curajul de a schimba, intelepciunea scriitorului care se bucura de viata , credinta ca lucrurile pot deveni mai bune si ca noi mai putem sa schimbam lumea. Toate acestea ne sunt transmise prin magia slovelor pe care le manuieste cu iscusinta Mihaela CD si le aseaza in versuri sau aforisme, pentru ca noi cititorii, sa ne bucuram de ele.”
Pentru finalul primei părți am invitat-o alaturi de mine pe autoarea celor două volume scriitoarea Mihaela CD,iferindu-i un superb buchet de flori. Mihaela CD in cuvantul sau , a adus alese mulțumiri celor prezenți în sală, atât oaspeților cât și artiștilor, tuturor celor care au luat cuvantul și desigur într-o listă lungă a cuprins toți colaboratorii, pe toți aceia care și-au adus aportul pentru realizarea și promovarea celor două volume dar și pe cei care au sprijinit-o pe parcursul carierei sale de poet și scriitor.Dupa indelungi aplauze binemeritate scriitoarea Mihaela CD a fost felicitata de cei prezenti, apoi s-au facut fotografii cu invitatii și autoarea a oferit autografe tuturor doritorilor!
A urmat momentul mult așteptat al tortului, într-o superbă ploaie de steluțe,cei prezenți intonând splendidul LA MULȚI ANI al cunoscutului și îndrăgitului interpret maramureșan Radu Ile. Tortul a fost decorat cu imaginea coperții volumului Născut Pentru a Fi (Alt)Cineva pentru a da importanta cuvenita momentului care a fost savurat alături de o cupă de șampanie eferveșcentă și bine răcită!
Partea a doua i-a revenit cunoscutului interpret de muzică rock Marius Luca care a și încheiat programul artistic al evenimentului. Târziu în noapte am părăsit restaurantul și am pornit spre casă cu satisfacția unei seri reusite ce ne-a umplut sufletul de bucurie. La acea ora metropola si-a mai redus din animația-i firească de peste zi dar nicidecum nu a fost redusa la tăcere pentru că Montrealul este un oraș care niciodată nu doarme!
Pana la urmatoarea intalnire literara sa ne pastram ”Credinta-n bine” asa cum spune poeta Mihaela CD !

Johnny Ciatlos Deak
jurnalist, Senior editor Globart Universum Montreal
membru al Uniunii Jurnalistilor Independenti din Romania

Related posts

În poezia  Mihaelei CD sinceritatea deschide  tainele inimii

Liliana Moldovan

Gheorghe Gheorghiu- o toamnă cu daruri de suflet pentru românii din Montreal!-2 spectacole ”Mai lasă-mă să te iubesc”

Liliana Moldovan

1 DECEMBRIE- ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI! : Recepția oferită de CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA MONTREAL1 DECEMBRIE- ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI! :

Liliana Moldovan

Eveniment: Astăzi s-a născut HRISTOS : SPIRITUL CRĂCIUNULUI la Montreal 

Liliana Moldovan

GALA ARTELOR ediția a -3 a,o sărbătoare a excelentei și a sufletului!

Liliana Moldovan

Comunicat de presă – Camera de comerţ Canada-România

Moderator1

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy