9.6 C
Nürnberg, DE
April 29, 2024
Diaspora Diverse

Cu cătuşe

Era după un an când ne-am stabilit definitiv în Germania.

  Împreună cu soţia am fost în oras să facem cumpărături. Timpul a zburat pe neaşteptate şi ne-am întors grăbiţi acasă, eu trebuia să merg la gară să-mi aştept copiii, ei învăţau la patru ore de călătorit cu trenul de oraşul în care noi locuim.

  Mi-am schimbat haina, luându-mi în grabă doar biletul de tramvai, lăsând acasă portofelul cu acte şi bani.

  La ora scrisă pe afişajul electronic din staţie tramvaiul a sosit, am urcat şi mi-am compostat un bilet. Dupa câteva staţii s-a urcat un domn fără să composteze nimic şi s-a aşezat pe scaunul din faţa mea. Chiar m-am gândit ce s-ar întâmpla dacă ar veni un control. Parcă sculat din vise, mă simt atenţionat de un bărbat înalt şi solid, care îmi cere biletul la control. Îi întind biletul şi controlorul îmi spune că nu este în regulă. Trebuia să compostez două linii. La început am crezut că nu am înţeles ce îmi spune însă…

  Domnul mai sus menționat, într-adevăr, n-avea bilet, el a scos o legitimație, controlorul şi-a notat pe o hârtie datele şi s-a întors din nou spre mine. Mi-a cerut 30 mărci, atâta era amenda când eşti prins că nu ai bilet, însă eu neavând banii la mine am dat din umeri. Atunci mi-a cerut actele de identitate şi neavând nimic asupra mea m-au coborât acolo unde trebuia, neştiind că de fapt acolo-i sediul controlorilor din întreg oraşul. Am fost dus într-o încăpere şi acolo el mi-a completat pe o hârtie date despre mine. Un altul a chemat poliţia. Degeaba am încercat să explic ce şi cum…

  După o oră şi jumătate, apar doi poliţişti…. S-au uitat la mine de parcă aş fi comis un mare delict şi i-a spus celuilalt să-mi pună cătuşele.

  Ca paranteză, cu mulţi ani în urmă adolescent fiind, în anul 1968 am scris la postul de radio ,,Europa Liberă” regretatului Cornel Chiriac pentru emisiunea ,,Metronom” în care arătam printre altele că ,,..porcul de Ceauşescu….”. Acestă scrisoare a ajuns în mâna securităţii şi eu am avut mari probleme până în anul 1989 însă niciodată nu mi s-au pus cătuşele pe mâini…

  Să revin la poliţişti, cu mâinile legate la spate m-au urcat în maşina lor, ei amândoi în faţă şi eu în spate.

  M-am aplecat în faţă să vorbesc cu ei şi mai ales că mâna stângă mă durea, am fost strâns tare şi era incomod de stat cu mâinile la spate şi încătuşat… Cel care m-a legat mi-a spus să stau mai în spate, de parcă eu eram în stare să fac ceva. După câteva minute, am ajuns la Poliţie, spre norocul meu n-a fost departe. Aici mi s-au desfăcut cătuşele şi mi s-a spus să stau jos pe o bancă de lemn într-un colţ.

  Mă gândeam că-i un coşmar, că nu este adevărat, pentru jumătate de bilet compostat am fost tratat aşa.

  În starea în care eram m-am gândit dacă asta să fie mult visata Germanie?

  Din locul meu îi urmăream pe toţi. Încăperea este la intrare, unde se află şi staţiile de transmisie, recepţie, telefoane, registre şi computere. Aici se aflau şase poliţişti.

  M-au căutat pe computer, după care un poliţist mai în vârstă, altul decât cei doi, mai de treabă mi-a zis să-l urmez într-o încăpere şi după ce a completat un formular mi-a spus că sunt liber. Când i-am spus că am lucrat ca ziarist şi că vin din România, mi-a spus să uit incidentul că ei şi-au făcut doar meseria…

    Am ieşit în stradă şi aerul rece al nopţii m-a ajutat să-mi fac ordine în gânduri. Aveam mai multe întrebări decât răspunsuri.

  Acasă cum am ajuns, la intrare au venit soţia şi copiii, care s-au gândit că am avut un accident sau cu totul altceva faţă de ceea ce am păţit de fapt.

  Le-am arătat mâinile cu semnele lăsate de cătuşe şi le-am povestit totul.

  Nu le-a venit să creadă, dar mie nici acum nu-mi vine!

                              Adalbert  GYURIS

Despre Adalbert GYURIS

– născut la 23 august 1953, în comuna Vermeș, județul Caraș-Severin

– este un pictor, sculptor, scriitor, poet și publicist român de etnie germano-maghiară.

– se naște ca al doilea fiu într-o familie mixtă, germano-maghiară (tatăl său, Eugen Gyuris, fiind de etnie maghiară, iar mama sa, Ana Gyuris, născută Bitte, de etnie germană – șvabă din Banat). – – își petrece copilăria în satul Izgar din comuna natală, unde începe școala primară.

– în iarna anului 1963, toată familia se mută la Bocșa Română, în apropiere de Reșița.

  Este momentul în care destinul său își modifică esențial traseul. În decembrie 1969 împreună cu doi colegi de clasă expediază o scrisoare la postul de radio „Europa Liberă”, pentru emisiunea ,,Metronom”, program realizat de Cornel Chiriac.

  Spre ghinionul lor plicul ajunge pe mâna securității care, prin obișnuitele practici ale momentului, declanșează o lungă perioadă de prigoană care va ține până în decembrie 1989.

  Din anul 2000 când aude că s-a înființat Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității scrie acestui forum și cere să își vadă dosarul. În anul 2011 se întâlnește cu anchetatorul principal al său, colonel în rezervă Ilie Murdeală. Participă la această întâlnire soția și fiica lui Gyuris.

  Ofițerul spune soției și fiicei că soțul, respectiv tatăl a fost un mucos la vremea când a scris aceea scrisoare și că nu are dosar…

  În primăvara anului 2017 este anunțat de C.N.S.A.S. că i s-au găsit trei dosare. În 26 iulie a aceluiași ani merge cu soția la București pentru a-și vedea actele de cercetare împotriva sa. Aceste dosare nu reprezintă nici zece la sută din interogatoriile făcute în perioada 1969 și 1989…

– își continuă studiile primare, liceale și tehnice la Bocșa și Reșița. – urmează cursurile Școlii Populare de Artă din Reșița, clasa profesorului Peter Kneipp, absolvind în 1984.

– este căsătorit din 1975 și are doi copii.

– între 1992-1997 funcționează ca profesor la Liceul nr. 1 din Bocșa și editează revista școlară a liceului, Amprente.

– în 1996 devine membru al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România.

– în 1997 emigrează în Germania și se stabilește la Augsburg.

– debutează în publicistică în 1970, în numărul din 20 aprilie al revistei Rebus.

– activitatea sa publicistică acoperă o paletă largă, de la articole de presă, reportaje, rebus și enigmistică, la poezie și povești.

– colaborează la ziare și reviste din România (peste 50 de publicații) și din străinătate (din: Danemarca, Anglia, Republica Moldova, Israel, SUA, Ungaria,Italia, Spania, Irlanda și Germania).

– a fost corespondent al ziarului Timpul din Reșița și al ziarului Timișoara, și redactor la ziarul Vasiova.

– În perioada 1990 – 2012 realizează 67 interviuri cu personalități marcante din cultura românească.

– în 1999 debutează editorial cu volumul de versuri, intitulat Strigăt fără ecou, prefațat de poeta Ioana Cioancăș.

– activitatea rebusistică e bogată în evenimente, a publicat peste 300 de careuri, peste 100 integrame și multe probleme de enigmistică minoră, apărute de-a lungul anilor în publicațiile de profil din țară, în Europa, din Spania până în Israel și America de Nord, respectiv S.U.A și Canada..

– este autorul unui careu rebus record de 10×10 (Fantezie cu X), în care toate cuvintele conțin litera X, careu publicat în numărul din decembrie 2001 al revistei Rebusache și apoi în Evenimentul zilei din 9-10 martie 2002. Mai târziu a mai realizat încă 4 careuri cu X și 3 careuri în care toate cuvintele conțin litera Y.

– în domeniul artelor plastice, opera sa cuprinde lucrări de pictură și de sculptură (xilogravură). Unele xilogravuri sunt realizate după caricaturi ale actorului Horațiu Mălăele.

– a avut expoziții personale de xilogravură în România (la Timișoara, Reșița, Bocșa, Vermeș și București) și în străinătate (la Graz, Nürnberg, Stuttgart, Budapesta, Praga, Gyula). De menționat că la Timișoara, Budapesta, Praga și Bocșa a fost prezent și artistul Horațiu Mălăele. A participat la expoziții de grup la Bocșa, Reșița și Macea. Are lucrări expuse în muzee (Macea, Timișoara), mănăstiri (Bocșa Vasiova, Augsburg) și colecții particulare din Germania, S.U.A., Canada, Elveția, Anglia și Romania.

– în data de 7 iunie 2013 se inaugurează Muzeul A. Gyuris într-o sală a Căminului Cultural din comuna Vermeș, localitatea natală.

– din anul 2012 este membru al Ligii Scriitorilor din România.

Prefațează mai multe cărți :

Pe urmele zânei albastre al poetului Claudius Myron Ișfan, Opera Omnia-Poezie contemporană, Editura Tipo Moldova-Iași, 2013;

Urme proaspete pe prag al scriitorului Theodor Spengler,volumul apare în primăvara anului 2013;

Pe urmele zânei albastre al poetului Claudius Myron Ișfan, volum cu poezii după scrisul autorului, Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație, Tunari, 2014; Poesis al poetului Claudius Myron Ișfan, București, eLiteratură, 2014;

Dialoguri de la Budapesta – Mihai Felician Cozma, Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație, Tunari, 2015;

75 Primăveri epigrame, Ionel Iacob-Bencei, Editura Singur, 2015.

Lucrări publicate :

– Strigăt fără Ecou, Editura Marineasa,Timișoara, 1999

– Casiana Nemeth printre… stele, Fundația Gyuris, Augsburg, 2005

– Adalbert Gyuris și xilogravurile sale, Editura Galateea,Königsbrun, 2005

– Adalbert Gyuris – expoziții personale și de grup, Fundația Gyuris, Augsburg, 2006

– Întâlniri cu destine – interviuri,Editura Grinta,Cluj, 2012

– Cântece fără sfârșit, Opera Omnia – Poezie contemporană, Editura Tipo Moldova-Iași,2013

– Întâlniri cu destine – interviuri, vol.II ,Editura Grinta,Cluj, 2013

– Călător prin timp , Opera Omnia – Proză scurtă contemporană, Editura Tipo Moldova-Iași,2013

– Cu pluta pe Mureș și alte drumeții, Însemnări de călătorie; București; eLiteratură, 2013

– Visele din oglindă; București; eLiteratură,2014

– Șoricelul năzdrăvan; București; eLiteratură,2014

– Întâmplări nuvele; Târgoviște; Editura Singur 2015

– Izgar-satul copilăriei mele, Târgoviște; Editura Singur 2016

– Cățelușul norocos; Timișoara; Editura Artpress 2018

– Denunțare de spion; traducere din limba maghiară; București; eLiteratură, 2019

– Tangențe – autografe și poveștile lor; București; eLiteratură, 2019

– Doar trei cuvinte – versuri; București; eLiteratură, 2020

– Învățând jucându-ne, rebus, editura Familiei – Israel, 2020

– Die flinke Maus, povestea ,,Șoricelul năzdrăvan” tradusă din limba română în limba germană, Pop Verlag Deutschland – Germania, 2021

– Vetëm tre fjalë – Doar trei cuvinte, în albaneză, Prishtina, Kosovo, 2021

– Doar trei cuvinte în ucraineană – 2021, Kiev, Ucraina

– Doar trei cuvinte, în rom. – sârbă – 2021, Vârșeț, Serbia

– Doar trei cuvinte – format A9 – 2021, ELiteratură, București

– Doar trei cuvinte, în l. rom. și maghiară – 2022, Gyula, Ungaria

– Just 3 words, adică Doar 3 cuv., în engleză – 2022, London, Anglia

– Doar trei cuvinte, în țigănește, Editura ,,Pod peste suflete” – 2023

– Doar trei cuvinte – Editura A.N.R. – București, în Braille, 2023

– 2023.

– Vise în alb și negru. Proză scurtă. Editura eLiteratură, București – 2023

A apărut în :

-Constantin Toni Dartu: Personalități Române și Faptele Lor 1950-2000, Editura Pim, Iași, 2008.

-Collected Whispers (Șoapte adunate) The International Library of Poetry U.S.A.2008, Howard Ely, Editor, antologie de poeți din întreaga lume.

-Cărășeni de neuitat, partea a XII-a, autori Petru.P.Ciurea și Constantin C.Falcă ; Editura Eurostampa,2009

-Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume, Starpress 2011, Editura Fortuna 2011, în limbile română și engleză.

-Cuvântul în timp, antologie de poezie, proză și eseistică, Editura Grinta; Cluj – Napoca 2011

-Sculptori români – Memphis,SUA,2011

-Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume, Starpress 2012, Editura Fortuna 2012, în limbile română și franceză.

-Cuvântul ca o pradă; antologie de proză scurtă; Editura InfoRapArt Galați 2012

-Cărășeni de neuitat, partea a XV-a, autori Petru.P.Ciurea și Constantin C.Falcă ; Editura Eurostampa,2012

-Foc sacru – antologie literară – albaneza, Editura AmandaEdit,București,2012

-Antologia scriitorilor români contemporani din intreaga lume, Starpress 2013,Editura Fortuna 2013, în limbile română si germană.

– Virgil Agheorghiesei – Prietenii mei, REBUSIȘTII,mic dicționar vol.II, D – M,editura PIM, 2013

– Almanahul – Curentul internațional – S.U.A., 2014

– Antologia scriitorilor români contemporani din intreaga lume, Starpress 2014, Editura Fortuna 2014, în limbile română și italiană.

– Antologie de poezie română contemporană, Opera Omnia, Tipo Iași, 2014

– Bocșa viziuni, Gheorghe Jurma, Erwin Josef Țigla, Editura ,,Banatul Montan“ Reșița, 2014

– Antologia ,,Limba noastră cea română“ Starpress,Editura Olimpias, 2014

– Antologia scriitorilor români contemporani din intreaga lume, Ligya Diaconescu, Starpress 2015, Editura Olimpias 2015, în limbile română și spaniolă.

Antologia Starpress, Starpress, 2016, rom. – greaca

Antologia rom. – rusă, Starpress, 2017

Porțile Poeziei Reșița, Editura Timpul, 2017

Peter Kneipp, album al pictorului, 2017

Antologia – Limba noastră cea română, Starpress, 2018

Antologia rom. – turcă, Starpress, 2019

Bibliografie :

Ioana Cioancăș: Întoarcerea numelui – Orașul Bocșa în timp, Editura Timpul, Reșița, 1997.

Dimitrie Costa: Fals dicționar de literatură bocșeană contemporană, Editura Timpul, Reșița, 2001

Liviu Vălenaș: Cartea Neagră a ceaușismului. România între 1965-1989, Editura Saeculum I.O., 2004

Dimitrie Costa: Carte cu scriitori, Editura TIM, Reșița, 2006

Gabriela Șerban: Biblioteca între datorie și pasiune, Editura TIM,2013

Doru Dăncuș,G.Coandă,…: O altfel de istorie a literaturii române contemporane, vol.III., Editura Singur, Târgoviște 2013

Ligya Diaconescu: Românii sunt deștepți, elevați și talentați, Starpress, Editura Olimpias, 2015

Related posts

Concurs Internațional de Creație dedicat Învierii Mântuitorului Iisus Hristos – LUMINĂ ȘI CULOARE

Theodora-Raluca Paun

Elevii reprezentanți din București s-au alăturat campaniei antidrog la volan DRIVE CLEAN

Theodora-Raluca Paun

[Comunicat de presa] Cum îi arăți că îl iubești – cele 5 limbaje ale iubirii

Theodora-Raluca Paun

SofistiCAT – Salonul Felin Internațional București revine la Sala Palatului cu ediția specială “Abecedarul Pisicilor”

Theodora-Raluca Paun

Fanfara militara, un hit punk si multa emotie: Ceremonia de adio a lui Merkel dup? 16 ani in functia de cancelar a fost presarata cu lacrimi

Theodora-Raluca Paun

Lansarea Proiectului “Start-Up Your Idea” la Ambasada României din Italia, pentru încurajarea antreprenoriatului românesc în Italia

Theodora-Raluca Paun

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy