21.1 C
Nürnberg, DE
April 29, 2024
Exclusiv

ITINERAR CULTURAL ROMÂNESC

Aurelia Rînjea

Azi, prin intermediul Revistei de literatură, artă și cultură, POEZII PENTRU SUFLETUL MEU, nr 11/2023, Montreal, Canada, vom face un periplu spiritual, care ne oferă o adevărată radiografie a preocupărilor culturale ale românilor, indiferent unde trăiesc ei.

Un frumos „Salut românesc din Montreal”, primim din partea domnului Johnny Ciatlos Deak senior editor Globart Universum, prin intermediul Revistei, dar și prin Emisiunea cu același titlu, un gest de respect pentru românii de pretutindeni, prin intermediul studioului UNIVERSUM VIP din Montreal, care împreună cu editura GLOBART UNIVERSUM fac parte din același grup media. O emisiune de suflet, care promovează personalități românești din diaspora, cu preocupări diverse, reprezentative pentru spiritualitatea românească. Un proiect generos urmărit cu mare interes de iubitori din întreaga lume, proiect căruia îi dorim și noi mult succes în continuare, emisiuni cât mai reprezentative, relevante pentru felul nostru de A FI, al românilor.

Revista, cu un cuprins atrăgător, ne ispitește cu un număr impresionant de recenzii și creații literare, dar și cu un colaj de lucrări artistice, care redau atât de românesc, arta în imagini.
Ionuț Țene – România, ne poartă prin ținutul Bucovinei, marcat de realitatea dură pe care o trăiesc românii de acolo, de lucrurile care nu se uită. De asemenea redă o frumoasă viziune personală asupra poeziei, „Poezia este o pasăre fără picioare”, al cărui vers „nu se odihnește niciodată”.
Vasile Bele – România ne prezintă un fragment din recenzia cărții ȘOAPTE RĂTĂCITE-N VALURI scrisă de MARIETA COMAN, apărută la editura Ecou Transilvan, Cluj Napoca, 2022 invitându-ne în universul poetic al autoarei.
Alături de Corina Vlad – Statele Unite ale Americii, pășim într-un anotimp al iubirii, iubire care vindecă, unește, învinge, trăiește și dă speranțe.
Un frumos eveniment cultural, ni-l prezintă domnul Johnny Ciatloş Deak și anume, Paula Alecu, 10 ani de cântec, la Montreal, un adevărat regal muzical, un spectacol emoționant, care a încântat publicul prezent la aniversarea a zece ani de când artista a început frumoasa carieră de interpretă pe meleaguri canadiene.
Prin Gabriela Răucă – Austria, prin fragmentul din postfața cărții Născut pentru a fi (Alt)cineva, a binecunoscutei scriitoare MIHAELA CD, un volum bilingv, româno – engleză, care cuprinde reflecții poezii și aforisme, remarcă calitățile volumului, în „care toate sunt scrise într-o arhitectură proprie, cu sensibilitatea și abilitatea ce o caracterizează”. O invitație într-un univers, o carte pe care citind-o urci trepte de lumină, spre a învăța unica lecție fundamentală și divină, cea a iubirii.
Silvia Mihalachi – România, vine cu impresii despre superba carte de interviuri GENESIS, pe care o consideră un manual necesar, oportun, de intuiții, bine constituit și bine primit de cititori.
Radu Botiș – România, dincolo de dimensiunea spirituală și sensurile profunde din „Patimile mântuitoare”, lasă „Iubirea…” să capete valențe „de Taină”, în marea noastră trecere prin viață.
O recunoaștere căreia ne alăturăm și noi: PREMIUL LIGII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA „CARTEA DE POEZIE 2022” pentru volumul IUBEȘTE-MĂ ÎN FIECARE ANOTIMP al scriitoarei MIHAELA CD, pe care o felicităm din toată inima!
Monica Grecu – Canada, ne oferă pictură, în culori pastelate, foarte sugestive, cu trimiteri la universalitate, armonie și viață.
Marius Fincǎ – Canada vine cu răspunsuri la incitatoarea întrebare: „Cine a inventat scrierea și alfabetul?” – devoalând adevăruri fundamentale pentru umanitate.
Ligia Ana Grindeanu – Statele Unite ale Americii, într-un „Mereu început”, ne poartă pe „Cerul inimii”, printre adevăruri și doruri tăcute, învăluite în mister.
Aurelia Rînjea – România, aduce ecouri românești, colinde, balade și scrisori, toate într-un „Exercițiu” de smerenie, de supraviețuire, de dăinuire.
Maria Magdalena Tirchila – România, într-o abundență coloristică încântătoare ne invită într-un univers floral, pastoral și atrăgător.
Alături de Violeta Bobocea – România, reflectăm asupra unui subiect actual, cum „Se scrie istoria chiar lângă noi”, cu oameni care aleargă cuprinși de întuneric, într-o compasiune cu natura „Și pomii plâng”, cu așteptări de primăveri și iubiri.
Galina Martea – România, ni-l prezintă pe poetul Ionuț Țene, aflat la maturitatea artei scriitoricești, prin intermediul volum de versuri „Solitudini”, cu un subtitlu „100 de poezii”, apărut la Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2021, un volum „despre viața lumească cu toate subtilitățile și preocupările ei existențiale; despre realități umane, dar și imaginare ce sunt corelate prin conținuturi spirituale și materiale”.
Liliana Badea-Cârstea – România, se lasă purtată de vis, într-o profundă iertare și căutare de sine, de noi, de sensuri existențiale, într-o unică poveste trăită.
Gabriela Pârvuleț Arama – România, chiar și dacă războiul a început, ne oferă flori, armonii marine și liniștea pe care sufletul o găsește în casa lui.
Ana Munteanu Drăghici – Statele Unite ale Americii, ne îmbracă sufletul în fanteziile poeziei, dar și cu ecouri profunde despre poporul român, un „popor de poezie”, care renaște mereu „Din românescul iubirii!”
Cu Gabriela Raucă – Austria, mergem în „Vizită la stână”, cu trimiteri satirice existențiale, pătrunsă de dorul de mamă, de lumina sufletului ei, pe care o poartă în suflet.
Leonid Şaramet – Canada, închină poezii iubirii, iubitei, într-un dans amețitor de frumos, dar este cuprins și de un mare dor de țară, de casa părintească, de părinți, de tot ce este românesc.
Gelu Dragoş – România, într-un parfum de „Iris”, își poartă „viața voluptoasă” cu speranță și credință, fiind contopit total în „mirajul iubirii”.
Johnny Ciatlos Deak consemnează un nou eveniment, Vernisaj cu icoane pe sticlă, semnat de Ileana Anghel Meșter, care a avut loc într-o atmosfera de mare sărbătoare și eleganță, joi 24.1. 2022 la Consulatul General al României de la Montreal, oferind exponate de excepție cu teme biblice.
Lăcrimioara Iva – Italia, marcată de trecerea timpului, se metamorfozează în stări existențiale aparte, într-un refugiu temporal pentru sentimente adevărate. De asemenea, ne oferă un Punct de reper pentru un zbor interior (fragment) cu referiri axiologice la cartea „Născut pentru a fi (Alt)cineva” a scriitoarei MIHAELA CD, asigurându-ne că, dacă vrem să cunoaștem sensul existenței, această carte ne va răsplăti din plin curiozitatea.
Liliana Moldovan – România, înserează în povești de iubire, într-un univers în care toamna e personificată și îi pătrunde în suflet.
Camelia Florescu – România, înalță rugă către Dumnezeu, pentru a dăinui acest popor, pentru a-i cinsti graiul, istoria și valorile, alături de nostalgii de toamnă, cu dorul de doi, de noi, de Dumnezeu.
Rubrica Români de succes este onorată de Gheorghe Gheorghiu, într-un interviu realizat de Camelia Florescu, un interviu emoționat plin de amintiri, nostalgii și mesaje pentru iubitorii muzicii lui și pentru cititorii revistei Poezii pentru Sufletul meu.
Adrian George Itoafă – Romania, călătorește prin timp, căsătorit cu toamna, o simbioză între timp și iubire, pătruns fiind de miezul și magia strofelor.
Melania Rusu Caragioiu – Canada, vine cu un superb „Poem pentru unire”, cu reverberații profunde și speranțe în suflet, alături de amintiri, nostalgii și întâlniri de Crăciun și de Anul Nou.
MIHAELA CD – Canada, ne prezintă o cronică literară la cartea NUNTA DE FLUTURI ce poartă semnătura autoarei Carmen Doreal, apărută în 2022 la editura Princeps Media din Iași, un periplu de visări, reflecții și trăiri filozofice, pline de emoție și simțăminte, toate într-o terapie a iubirii, pentru sufletul cititorilor.
Ion Anton Datcu – Canada, ne trimite semnale S.O.S. poetice, satirizând aspecte actuale pe care ochiul său vigilent le remarcă și ni le prezintă metaforic.
Ana Maria Surugiu, jurnalist, Montreal, ne invită la Vernisajul de pictură Ofelia Armașu, prin flori, culoare, armonie, o bucurie pentru sufletele însetate de frumos.
Vasile Bele este prezent cu un fragment din recenzia realizată de acesta la cartea „Născut pentru a fi (Alt)cineva” a scriitoarei MIHAELA CD, o carte care, în viziunea dumnealui, ne învață printre altele, cum să fim învingători.
Victor Manole – România, închină o odă României – Mamă, alături de gândurile sale sincere și profunde pentru viitorul acestui neam, pentru românii purtători de virtuți umane creștine, cu respect pentru pământul și istoria acestora.
Johnny Ciatlos Deak ne însoțește în mini turneul artistului Gheorghe Gheorghiu prin Canada, cu amănunte și referiri pitorești, cu momente și întâlniri pline emoție, unice și înălțătoare.
Iuliana Pasca – România, ne oferă fotografie artistică, într-o tematică variată în care surprinde viața, dar și trecerea timpului.
Liviu Pendefunda – România, vine cu magia rondelurilor, a „îndrăgostitului din oglindă”, a „fântânii cu spirale” și a „muntelui de aer”, pline de trimiteri către misterele care ne bântuie.
Ștefan Dima-Zărnești – România, ne aduce gânduri despre poeziile scriitoarei MIHAELA CD, care merită iubirea fiecărui anotimp, ce sunt precum „un of de marmură ce-l cântă marea, iar gândurile ei îndrăgostite, poteci temerare, îți alină inima cu-al său parfum cu miros de infinit”.
Diti Zurbagiu – România, cu ochiul iubirii, ne mărturisește iubirea, în a cărei horă se lasă prinsă și ne prinde și pe noi.
Cristian Pavel – Canada, ne poartă pe căile necunoscute ale iubirii, într-un fragment din „Ultima zi”. Vorbește cu sine, cu timpul și cu noi. Face bilanțuri și trage concluzii pertinente.
Stoiciu Melania – România, ne dăruiește o splendoare de exponate, reprezentând arta murală, în culori vii, cu motive populare românești și simboluri stilizate.
Johnny Ciatloș-Deak ne împărtășește Bucuria Crăciunului sărbătorit la Școala Junimea Română din Montreal, cu un superb și bogat program artistic, cu obiceiuri și tradiții strămoșești, care au încântat publicul și au bucurat pe cei mici.
Aurelia Rînjea – România, vă împărtășește Ecourile culturale ale Revistei Poezii pentru sufletul meu, nr 10/2023, revistă cu colaboratori mulți și valoroși, cu o arhitectură cu o estetică aparte, alternând de la literatură la artă și la informație, de la real la imaginar, de la concret la abstract, de la trecut la prezent și viitor, prin care simți amplitudinea unui bioritm spiritual cultural, revigorant, regenerator.
Valer Ariton – România, e încântat de măreția artistică a toamnei, de sublimul care îți aduce bucuria și împlinirea în suflet.
MIHAELA CD, consemnează de Ziua Națională a României, Recepția oferită de Consulatul General al României la Montreal, un eveniment plin de semnificații și gânduri pentru țară, la ceas aniversar.
Kessy Ellys Nycollas – România, trăiește profund, într-un continuu dialog cu Dumnezeu, cu întrebări existențiale și cu sufletul ei, plin de toamnă.
O frumoasă recunoaștere avem și pentru Antologia GALAXY în 4 volume, care câștigă PREMIUL LIGII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA „CARTEA DE ANTOLOGIE ȘI CULTIVARE A VALORILOR LITERARE 2022”. Felicităm și noi participanții și bineînțeles pe coordonatorul proiectului Johnny Ciatlos Deak!
Mircea Marcel Petcu – România, radiază un mare dor și o mare dorință, împlinindu-și ființa prin iubire.
Aurel Furtuna – România, vine cu reflecții astrale, asupra a tot ce a fost, este și va fi, lăsându-se purtat de gânduri pe oceanul timpului.
Otilia Tunaru, Director-fondator al Scolii Junimea Română din Montreal, ne aduce în prim plan impresiile despre spectacolul Dor de primăvară, al Școlii Junimea Română din Montreal, cu un program variat, prezentat de artiști binecunoscuți ai comunității românești de acolo, cu cântece de primăvară și scenete, cu mărțișoare și multe bucurii de suflet.
Simona Mihuțiu – România, ne captivează cu un interviu adresat Timpului, ne poartă pe aripi de poveste, ne ademenește cu magia toamnei, dar și cu iubiri neînțelese.
Al Florin Țene – România, ne retrezește în suflet „Dorul de Eminescu”, cu reverberații ancestrale, într-o aureolă viitoare, în care „Eminescu nu moare niciodată, doar / îşi odihnește zborul / între clipa ce vine şi visul amar / potolind focul din case şi luna / cu dorul, arzând întotdeauna / cu rost”.
Arpad Toth – România, ne învăluie cu iubirea toamnei, o toamnă boemă și acaparatoare, în care până și trandafirii cântă, nu numai sufletul.
Aurelia Oancă – România, printre „râuri de slove” și „rapsodia timpului”, pe scena vieții, ne invită înțelept să ne ascultăm inima.
Marian Costache, ne aduce ca de obicei, Știrile culturale din Montreal, o multitudine de evenimente, organizate în jurul zilelor cu semnificații românești, Ziua culturii românești, Dragobetele, lansări de carte, spectacole și emisiuni TV.
Carmen Smutneac – Canada, vine cu Pictură, Acrilic pe pânză, cu personaje stranii, magice sau de basm, toate într-un carusel al imaginației și al culorii.
Nina Lavric – Elveția, oriunde este pe pământ, poartă cu ea dragostea pentru frumoasa Bucovină, colindele și tradițiile românești, toate într-o lacrimă a sufletului sfântă și dragă.
Trandafir Sîmpetru – România, debordant și căutător de iubiri, călătorește și ne invită și pe noi prin deltele sufletului, într-o continuă căutare de a atinge ce nu poate fi atins în această viață. Toată admirația, Căutătorule!
Cu Ileana Pascu – Spania, înnoptăm la trecerea dintre ani, pecetluiți de iubire, cu gândul la sărbătorile de acasă, la colinde, la dorul din suflet.
Mircea Ruștiuc – România, ne oferă pictură în ulei pe pânză, pictură statică, în care lumina creionează forme și însuflețește culoarea.
Aurelia Oancă ne prezintă rubrica Noutăți editoriale, care remarcăm cu bucurie, că este una bogată în apariții de cărți și reviste, fapt ce dovedește că Iubirea de cuvânt e una autentică și necesară.
Marieta Coman – România, se joacă magic cu „Lumina din vers”, un joc în care ne prindem și noi, încercând să-l înțelegem, să-i învățăm pașii și ritmul inimii. Despre cartea ei ȘOAPTE RĂTĂCITE-N VALURI, apărută la editura Ecou Transilvan, Cluj Napoca, 2022, ne vorbește Victor Constantin Măruţoiu, – un volum ce ne invită la „meditația asupra vieţii din perspectiva trăirii în sensul reîncifrării idilice”.
Vasile Dan Marchiş – România, într-o „Bio metaforizare extremă”, ne face o invitație la reflecție asupra lumii, asupra minunilor ei, cu trimiteri la Dumnezeu, cu întrebări existențiale profunde.
Cristiana – Sofia Damian – România, un frumos profil de artist, realizat de Andreea Damian, ea fiind o tânără de doar 12 ani din Sibiu, cu un palmares deja bogat, cu un puternic crez artistic și o maturitate aparte în domeniul muzicii.
Lucian Dumbravă – România, ne aduce în prim plan drama ce zace în fiecare om, printre umbrele care-l bântuie tot mai mult, rămânând doar cu nădejdea în Dumnezeu, „Să mai renaști o dată, spre apus, / Când sângerează crucea lui Christos”.
Ioan Romeo Roșiianu – România, ne dăruiește o superbă „Scrisoare despre mama mea frumoasă”, atât de emoționantă că, pentru sfințenia ei, lăsăm și noi să ne curgă… o lacrimă.
Profesorul Valentin Lupea ne prezintă volumul de critică literară, LITERE DIN MARAMUREŞ, Editura ETHNOLOGICA, Baia Mare, (2019), semnat de Ioan Romeo Roşiianu, carte scrisă într-o viziune modernă, demonstrând încă o dată că literatura adevărată, arta adevărată, se poate face oriunde, nu numai la centru şi că important este ca autorul actului creator să fie un om, un om adevărat, un om artist, dar şi un cetățean al cetății.
Johnny Ciatlos Deak ne dăruiește bucuria unei sărbători de zile mari, dublă lansare de carte NĂSCUT PENTRU A FI (ALT)CINEVA / BORN TO BE SOMEONE(ELSE) volum de reflecții, versuri și enunțuri motivaționale, respectiv BLESSING and TORMENT o traducere și adaptare după volumul de debut a autoarei BINECUVÂNTARE și CHIN, poezii din sufletul autoarei MIHAELA CD pentru sufletele cititorilor, apărute în 2022 la Editura Globart Universum. O adevărată Magie a slovelor care au încântat sufletele iubitorilor de cuvânt.
MIHAELA CD – Canada, vine în fața cititorilor cu metamorfozele poeziei, cu dorul sfânt pentru mamă, cu aspirația omului de a fi fericit, îndemnându-ne să ne rupem de atașamentele materiale. Da, sunt lucruri în lumea asta care nu se măsoară în bani. Sunt cele care îți conferă pacea sufletului și sensul adevărat al lui A FI.
Revista POEZII PENTRU SUFLETUL MEU nr. 11/2023, are un cuprins bogat în creații și evenimente, dar de data asta, cel mai mult apreciez activitățile de excepție ale Comunității românești din Canada, pe care iată, prin intermediul revistei le cunoaștem și noi, revista devenind o interfață minunată între cititori și cei care se regăsesc în paginile ei.
Ca profesor, sunt chiar impresionată de dăruirea cu care acești Români de Bine, din Montreal, transmit generațiilor viitoare comorile spirituale ale românilor.
Oameni minunați, care vă dedicați viața acestui țel comun și înalt, cu generozitate, credință și dăruire specific românească, cu toată prețuirea și recunoștința mea, fiți binecuvântați! Faceți un lucru extraordinar prin diversitatea modalităților de exprimare, prin care dăruiți bucurii semenilor, o lucrare de suflet minunată și necesară pentru acest popor, care are nevoie acum, poate mai mult ca oricând, de speranță, are nevoie să spună lumii cine am fost și suntem, are nevoie de „A FI împreună”.
Felicit realizatorii Revistei, colaboratorii ei și aștept cu interes următorul număr al ei!

Cu prețuire, Aurelia Rînjea
Membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Română
și al World Poetry Association, România

Related posts

Poeme ultra-marine de Liliana Moldovan

Liliana Moldovan

Omagiu adus scriitorului Gib Mihăescu : 130 de ani de la naștere

Liliana Moldovan

Scriu gânduri pe nuferii amintirilor

Liliana Moldovan

       NE-AM UNIT, TREBUIE SĂ RĂMÂNEM UNIȚI!

Theodora-Raluca Paun

Recenzie de carte : Volumul de poezii ”LA CASA DE NEBUNI”

Liliana Moldovan

Consulat itinerant/mobil la Nürnberg/Fürth

Theodora-Raluca Paun

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy