15.4 C
Nürnberg, DE
April 29, 2024
Canada Exclusiv

GALA  ARTELOR 2023  – interviu cu scriitoarea Mihaela CD

Mihaela CD

Liliana Moldovan : Parcurgând comentariile la articolul intitulat „IMPRESII de la GALA ARTELOR ediția a 4-a MONTREAL 2023”, scris de doamna Ana Maria Surugiu, publicat în 15 septembrie 2023 în revista online „Poezii pentru sufletul meu”, am observat că toate persoanele care au scris comentarii v-au oferit numai cuvinte de laudă și au apreciat organizarea acestui eveniment cultural de anvergură. Vă rog frumos să ne spuneți, ce a adus nou ediția din acest an, față de edițiile anterioare ale Galei?

Mihaela CD : Gala Artelor este un eveniment mult așteptat în comunitatea românească din Montreal și nu numai datorită acestei bucurii pe care o creează în rândul participanților. Bucuria de a descoperi oameni deosebiți între cei de o cultură și de o limbă cu tine. În fiecare an încercăm să ne autodepășim și să facem o GALĂ și mai frumoasă față de cea din anul precedent. Până în prezent pot spune ca am reușit acest lucru iar eforturile întregii echipe a revistei Poezii pentru sufletul meu cât și a editurii Globart Universum s-au văzut și au fost apreciate de toți cei prezenți. Ce a adus nou această ediție a 4-a ? Foarte multe lucruri! Începând cu amenajarea spațiului de desfășurare a evenimentului, grădina de vară a DOMENIULUI ROMAN a fost gătită de sărbătoare, cu luminițe ce brăzdau grădina pe deasupra ca niște licurici și multe alte luminițe de jur împrejur și continuând cu o scenă mare și nouă făcută special pentru acest eveniment, cu o mulțime de decoruri noi: o trăsură îmbrăcată în catifea roșie împodobită cu luminițe,decorarea meselor, decorarea scenei și până la meniul ales, cu totul excepțional, totul a fost deosebit față de Galele anterioare. În ce privește oaspeții, la fel, am înregistrat un număr crescând de participanți, cu fiecare nouă Gală, iar în ce privește programul artistic prezentat și numărul de laureați nominalizați, acestea au crescut în egală măsură.
Pe lângă oamenii de cultură, jurnaliști, regizori, scriitori , pictori , muzicieni și interpreti , GALA ARTELOR scoate în lumină și ROMÂNI CU CARE NE MÂNDRIM și care aparțin altor domenii cum ar fi: sport, științe, cercetare, antreprenoriat, etc, cu toții fiind români care ne fac cinste. Fiecare an devine unul special datorită laureaților săi care sunt oameni deosebiti care vin din medii diferite.
Ca titlu de noutate pot spune că anul acesta am avut la secțiunea ROMÂNI CU CARE NE MÂNDRIM și 4 dintre eroii de la Ottawa, luptători pentru libertate și pentru drepturile omului, oameni de mare verticalitate și demnitate umană care ne-au reprezentat cu cinste fluturând drapelul românesc în capitala CANADEI.

L.M. : Cum s-a născut ideea organizării unei Gale a Artelor pentru românii din Canada și în ce an a avut loc prima ediție?
Mihaela CD : Gala Artelor reprezintă în fapt aniversarea revistei ”Poezii pentru sufletul meu” și pot să spun că s-a născut spontan fără să ne gândim că ea va deveni o tradiție. În 30 oct 2018 am fondat revista ”Poezii pentru sufletul meu” împreună cu soțul meu Johnny Ciatloș Deak, în mediul on line pe un site web. La nici un an de la debut revista crescuse fulminant adunând sute de scriitori, artiști plastici și jurnaliști în jurul ei. Marcați de entuziasmul general și anunțați fiind de Google că am urcat în topul celor mai citite reviste de cultură de limba română, ne-am hotărât să trecem și la un format tipărit, de colecție, care să fie total diferit de ceea ce se publică zi de zi online. Așa s-a născut revista de colecție tipărită PPSM la 1 an de la debut. Primul număr al revistei tipărite PPSM a fost primit cu foarte mare entuziasm mai ales pentru că la acea vreme nu existau reviste românești de cultură și artă, iar lansarea acestui prim număr a fost făcută în cadrul evenimentului GALA ARTELOR ediția 1-a la 20 ianuarie 2020 la DOMENIUL ROMAN.
Țin să subliniez și să precizez faptul că Gala Artelor nu este un eveniment exclusiv al românilor din Montreal ci un eveniment al românilor de pretutindeni, așa cum este și revista PPSM, revista românilor de pretutindeni și ea se desfășoară de la bun început de la prima GALĂ pe două paliere: local și internațional. Astfel cu ocazia GALEI ARTELOR se desfășoară și concursul GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR ( ajuns și el la a 4-a ediție) cu 2 secțiuni: CREAȚII LITERARE și ARTĂ ÎN IMAGINI, concursul desfășurându-se în cel de-al 4-lea număr tipărit în fiecare an: 4-8-12-16-20 etc Tot cu ocazia GALEI ARTELOR se desfășoară online o serie de premieri : a membrilor CLUBULUI GOLD cei care sunt alături de noi lună de lună și susțin buna desfășurare a revistei, precum și a colaboratorilor noștri care sunt publicați în revistă, prin DIPLOME DE EXCELENȚĂ, DIPLOMA PENIȚA DE AUR ( care se oferă o dată în viață pentru întreaga activitate) și DIPLOMA STEJARUL DE AUR ( care se oferă o dată în viață pentru întreaga activitate) precum și prin DIPLOME DE EXCELENȚĂ pentru toți cei care participă la antologiile aniversare.
Pe plan local GALA ARTELOR este marcată printr-un eveniment de gală, în toată puterea cuvântului, începând de la covoarele roșii, cupele de șampanie, dress codul ”elegance” și până la ținuta evenimentului, marcând astfel nu doar un an de activitate al revistei dar și un an de reușite în rândul membrilor comunității noastre și nu numai. Participarea la GALA ARTELOR nu este limitată la românii care trăiesc la Montreal, avem invitați și laureați care vin din alte orașe din Canada, chiar și din România, Statele Unite ale Americii sau alte țări.
Începând cu a doua ediție a GALEI ARTELOR am ales să desfășurăm GALA ARTELOR în ultima sâmbătă din luna august pentru a sărbători ZIUA LIMBII ROMÂNE, al cărui părinte este domnul Al Florin Țene Președintele Ligii Scriitorilor din România împreunǎ cu regretații scriitori Corneliu Leu si Lygia Diaconescu care a trǎit ṣi ea o perioadǎ în Canada.

L.M. : Cât timp a necesitat organizarea Galei din 2023 și de când vă pregătiți pentru acest spectaculos eveniment cultural?
Mihaela CD : GALA ARTELOR este într-adevăr un eveniment de anvergură, așa cum vă spuneam, ea se desfășoară nu doar pe plan local ci și internațional în spațiul on line. Din acest motiv trebuiesc coroborate toate piesele din acest mare puzzle care compune GALA ARTELOR și trebuiesc sincronizate ca să iasă perfect toate și să fie gata toate pentru marea GALĂ. Luând în considerare toate cele care se pregătesc pentru GALA ARTELOR inclusiv revista cu concursul GALA ARTELOR, antologia care se publică în fiecare an, multitudinea de diplome care se oferă aș putea spune că pregătirile durează aproximativ 10 luni dar pregătirea în sine a evenimentului cultural artistic GALA ARTELOR durează aproximativ 3 luni și întotdeauna se lasă cu nopți nedormite pe final, cu multe emoții și cu schimbări de ultimul minut la care trebuie să le facem față cu brio.

L.M. : Cine v-a fost alături în toată această perioadă, de la proiectarea evenimentului și până la finalizarea lui?
Mihaela CD : Principalul stâlp în organizarea GALEI ARTELOR este Johnny Ciatloș Deak, senior editor al editurii Globart Universum cel care păstorește revista ”Poezii pentru sufletul meu” și aceste minunate antologii, fără de care nimic din toate acestea nu ar fi posibil. De notat că nu suntem subvenționați și nu aparținem nici unui partid politic, realizând absolut totul din fonduri proprii. Este foarte greu și lumea nu este unită așa cum s-ar crede, dar noi avem norocul să avem în jurul nostru o echipă de benevoli, iubitori de cultură și artă. Fiecare își are rolul său în acest parcurs și suntem bucuroși să primim și alți voluntari alături de noi. Voi aduce mulțumiri în mod special echipei de la Universum Vip Studios, doamnei Edviga Iordachi care prezintă fiecare ediție a GALEI ARTELOR, jurnaliștilor Ana Maria Surugiu si Adrian Ardelean, doamnei Otilia Tunaru director și fondator al școlii Junimea Română, domnului Mihai Roman de la Domeniul Roman și nu în ultimul rând trupei Transylvania Sound & Lights care a asigurat sonorizarea și domnului Costin Constantinescu care a făcut fotografiile.

L.M. : Dacă ar fi să exprimați într-un singur cuvânt esența ediției din acest an a Galei, care ar fi acesta?
Mihaela CD : ”BINECUVÂNTARE”

L.M. : Care credeți că a fost momentul de top al evenimentului desfășurat în 26 august 2023 la Domeniul Roman, unde a avut loc întâlnirea cu arta și cultura română?
Mihaela CD : Toate momentele au fost superbe și cred că fiecare laureat sau artist care a urcat pe scenă va considera momentul său cel mai frumos moment. Desigur, la fel ca la fiecare GALĂ exista un moment de top al tortului cu artificii și bineînțeles al pozei de grup cu toți laureații care zâmbesc fericiți în lumina blițurilor. Dar în afară de aceste momente a existat ceva SPECIAL ce nu voi uita cât voi trăi: puterea lui Dumnezeu! Pentru a înțelege despre ce vorbesc trebuie să vă povestesc că evenimentul prevăzut în aer liber ar fi trebuit să se bucure de o zi superbă și caldă de vară. Ei bine pregătirile au început de dimineață și înainte cu aproximativ o oră de începerea GALEI grădina de vară arăta ca o prințesă gătită de sărbătoare. Paharele de șampanie sclipeau așezate frumos pe tăvi în așteptarea licorii reci și apetisante, mesele erau frumos împodobite, servetele de brocart bordo zâmbeau precum niște domnițe prinse într-un inel cu diamant, scena arăta superb iar aleea cu covoarele roșii își aștepta primii invitați …când, a venit o ploaie în ropote care a muiat totul din rădăcină! Noi am devenit vineți la față mai ales când am aflat că din cauza furtunii a căzut și un cablu electric pe stradă și au venit pompierii care au lucrat la înlocuirea lui până noaptea târziu rămânând fără electricitate toată zona. Eram atât de triști încât nu am putut spune decât ”Doamne fă o minune!” iar Dumnezeu a făcut minunea, ploaia s-a oprit și a reînflorit speranța. Lumea gătită în rochii lungi de seară pășea pe covorul roșu iar tăvile cu paharele de șampanie erau pline de apă! Nu vă pot explica atmosfera aceea de ”împreună” vibrații înalte care s-au format acolo, toți au pus mână , au îmbrăcat scaunele ude în saci de plastic, apoi în fustele albe, unii goleau paharele de apă, alții ștergeau farfurii, incredibil! Și Dumnezeu ne-a dat și soluția unui generator care a funcționat și cu care am putut avea sunet pe scenă, adicǎ microfoane. E drept nu am avut reflectoarele pe scenă, nu au fost alte lumini aprinse, dar am reușit să facem GALA ARTELOR într-o atmosferă de armonie și comuniune extraordinară. Nimeni nu era nemulțumit, toată lumea era fericită că au apărut soluții atunci când practic nu mai erau… acest sentiment ÎMPREUNĂ a meritat să fie trăit, a fost fantastic! GALA A FOST O MINUNE, O BINECUVÂNTARE!

L.M. : Dacă organizarea unui festival al artelor românești a devenit deja o tradiție, ce ne puteți spune despre editarea antologiei „Împreună”, care a fost lansată în cadrul Galei?
Mihaela CD : La fiecare ediție a GALEI ARTELOR editura Globart Universum prin senior editorul Johnny Ciatloș Deak lansează o nouă antologie în limba română, antologie în care invită să participe toți scriitorii de limbă română de pe glob. Dacă la Gala Artelor ediția 1-a a fost lansat primul număr al revistei tipărite ”Poezii pentru sufletul meu”, la Gala Artelor ediția a 2-a a fost lansată antologia ”Universum” în 5 volume , un proiect imens la care au participat peste 200 de poeți și scriitori din lumea întreagă , la ediția a 3-a a fost lansată antologia ”GALAXY” în 4 volume, o antologie excepțională care a câștigat PREMIUL PENTRU ”CARTEA DE ANTOLOGIE ȘI DE CULTIVARE A VALORILOR LITERARE PE ANUL 2022” a Ligii Scriitorilor din România, iar acum la ediția a 4-a a fost lansată o colecție de 3 antologii cu titlul sugestiv ”ÎMPREUNĂ”. Aceste antologii ÎMPREUNĂ care poartǎ culorile tricolorului românesc reprezintǎ Iubirea( roșu), Credința(galben) ṣi Bunǎtatea(albastru), purtând urmǎtoarele titluri: ”Împreună să dăruim iubirea prin vers” – antologie de versuri nemuritoare, ”Împreună să ne păstrăm credința” – antologie de creații literare creștine, ”Împreună să facem o lume mai bună” – antologie de texte literare. Despre conținutul acestor antologii ÎMPREUNĂ gǎsim cea mai frumoasǎ descriere în cuvântul editorului Johnny Ciatloṣ- Deak: ”În cele trei volume ale antologiei ÎMPREUNǍ veți găsi creații literare de excepție,ele fiind diferite prin tematica pe care o abordeazǎ dar ṣi prin materialele prezentate într-o gamă diversificată de creații literare. Un periplu de frumos ce va oferi cititorului satisfacția de a descoperi fărâme din abundentul har divin cu care au fost înzestrați”.

L.M. : Care au fost reacțiile din presa din România și din străinătate cu privire la ediția din 2023 a Galei Artelor?
Mihaela CD : Gala Artelor este un eveniment cunoscut și puternic mediatizat și apreciat atât de presa scrisǎ cât și de media în general . În acest sens am fost contactați de posturi de radio care ne-au cerut interviuri, chiar acum suntem invitați la un interviu la radio Prodiaspora AUSTRIA, la emisiunea dnei Gabriela Raucă, bineînțeles pe platformele online evenimentul a fost preluat de toți jurnaliștii și colaboratorii noștri iar în ce privește presa scrisă mai mult de 20 de publicații din toată lumea, inclusiv America, Australia, România au manifestat interesul față de acest eveniment, publicând numeroase materiale scrise cât și fotografii de la eveniment, care au fost puse la dispoziția acestora. De asemenea, foarte multe publicații au preluat articolele publicate de noi despre Gala Artelor înainte și după eveniment și le mulțumim din suflet pentru susținere. (nu dau nume aici ca să nu uit cumva pe cineva). Ecourile Galei Artelor continuǎ sǎ fie auzite ṣi acest lucru nu poate decât sǎ ne bucure, pentru cǎ GALA ARTELOR nu este doar evenimentul nostru, ci este evenimentul tuturor românilor iubitori de frumos.

L.M. : Vă gândiți deja la ediția din 2024 și ce proiecte literare sau culturale pregătiți până la finalul acestui an?
Mihaela CD : Da, desigur, imediat ce se încheie o GALĂ, încolțește deja firav următoarea, așa e frumos și așa trebuie să fie, Doamne ajută sǎ fie la fel cât mai mulți ani! Avem deja data stabilită pentru GALA ARTELOR ediția a 5-a, 31 august 2024 tot la Domeniul Roman colțul nostru de rai românesc!
Și finalul acestui an vine cu câteva evenimente frumoase organizate de editura Globart Universum, revista ”Poezii pentru sufletul meu” și Universum Vip Studios cu emisiunea SALUT ROMÂNESC DIN MONTREAL. Aceste evenimente vor avea loc la final de octombrie și început de decembrie, iar în cadrul acestor evenimente literar-artistice vor avea loc și lansări de carte, romanul FEMEIA CARE A UITAT SĂ MAI PLÂNGĂ, cartea de aforisme GREU DE ATINS/HARD TO REACH și cartea de poezii CU SUFLETUL ÎN PALMĂ, autor MIHAELA CD, cu participarea unor interpreți îndrăgiți de muzică ușoară, populară, folk și muzică clasică.

L.M. : Un cuvânt de încheiere…
Mihaela CD : Vă mulțumesc foarte mult atât dumneavoastră cât și cititorilor care și-au luat din timpul lor să parcurgă aceste rânduri, vă mulțumim că ne urmăriți și ne susțineți. Vă urez tuturor multă sănătate libertate și pace!

A consemnat Liliana Moldovan

Related posts

Lansare de carte, Ciprian Apetrei

Theodora-Raluca Paun

„Dincolo de fereastră”-  impresii literare despre un adorabil roman pentru copii

Liliana Moldovan

 Rusia imperialistă între adevăr și minciună : O întrebare lui Vladimir Putin

Liliana Moldovan

„Culori și aripi” – poartă de intrare în împărăția cărților pentru copii

Liliana Moldovan

                                        Uneori aș vrea doar să opresc timpul în loc

Liliana Moldovan

       Ilie Serediuc reporter prin Europa și Asia

Liliana Moldovan

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy