14.1 C
Nürnberg, DE
April 29, 2024
Diverse

Concerte in frumusetea noptii bucurestene: Seria de concerte de la miezul noptii la Festivalul International George Enescu

De la muzica renascentista si baroca la folclor traditional georgian si momente de improvizatie: seria de concerte de la miezul noptii din cadrul editiei din acest an al Festivalului International George Enescu vine cu 11 propuneri de recitaluri de neratat, pe scena Ateneului Roman. Concertele nocturne sunt programate in vinerea, sambata si duminica, de la  22:30, intre 1 si 23 septembrie, cu o singura exceptie: concertul pe care Corul National de Camera “Madrigal – Marin Constantin” il va sustine joi, 7 septembrie.

”Mi-am dorit ca fiecare om sa fie inspirat sa experimenteze cu acest concert-bijuterie, cu aceasta idee de sarbatoare de la miezul noptii, in care un interpret  sau un grup de muzicieni prezinta muzica intr-un fel complet diferit. Nu este un recital traditional, este un tip de concert care impinge limitele muzicii clasice. Ce imi doresc este sa propun aceasta provocare publicului: sa se pregateasca pentru un concert de gala de la care, apoi, vor pleca  in frumusetea noptii bucurestene, intr-o atmosfera aparte. Sper ca oamenii sa ramana inamorati de experienta pe care au avut-o.”, spune maestrul Cristian Macelaru, Directorul Artistic al Festivalului International George Enescu.

Seria debuteaza vineri, 1 septembrie, cu recitalul sopranei Olga Peretyatko alaturi de tenorul Marius Vlad Budoiu, acompaniati de pianistii Matthias Samuil si Horea Haplea. In program sunt arii ale unora dintre cei mai cunoscuti compozitori (Brahms, Schubert, Ceaikovski, Puccini) plus un inedit duet al celor doi solisti pe muzica de Franz Lehár (Lippen schweigen: Duet Hanna – Danilo din opereta Vaduva vesela). 

Pe 2 septembrie, de la ora 22:30, pe scena Ateneului Roman urca Ensemble Zefiro, celebrul ansamblu italian de suflatori, specializat in muzica baroca. Concertul va fi condusde fondatorul ansamblului, oboistul Alfredo Bernardini, iar programul va fi compus din celebra Serenada nr. 10 in si bemol major pentru instrumente de suflat, de Wolfgang Amadeus Mozart, supranumita Gran Partita, o lucrare ce va transpune publicul in atmosfera curtilor imperiale vieneze. 

Duminica, 3 septembrie publicul se va bucura de magia pianului, intr-un recital al renumitului pianist si compozitor international turc Fazil Say. In program vor fi lucrari  de Claude Debussy (5 preludii din Caietul I si Clair de lune), Ludwig van Beethoven (Sonata nr. 23 in fa minor op. 57, Appassionata) si Johann Sebastian Bach (Preludiu si fuga in la minor pentru orga BWV 543), precum si un mult-asteptat moment de improvizatie. Concertul are loc pe scena Ateneului Roman, incepand cu 22:30.

Joi, 7 septembrie de la ora 22:30, tot pe scena Ateneului Roman are loc un recital extraordinar cu lucrari din Renasterea italiana si germana, compozitii romanesti si sud-americane, in interpretarea Corului National de Camera ”Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Va fi o ocazie cu adevarat speciala, intr-un an in care Corul Madrigal sarbatoreste 60 de ani de existenta neintrerupta. In program sunt lucrari de Claudio Monteverdi (Cantate Domino), Giovanni Pierluigi da Palestrina (Missa Brevis), Hans Leo Hassler (Cantate Domino), Corneliu Cezar (Flacari si roti – fragmente) si Ariel Ramirez (Misa Criolla). 

O frumoasa intalnire intre repertoriul clasic si cel traditional are loc pe scena Ateneului Roman vineri, 8 septembrie, de la ora 22:30, cand publicul va avea ocazia sa il intalneasca pe unul dintre cei mai cunoscuti cantareti de mandolina din lume, israelianul Avi Avital. Acesta vine la Bucuresti alaturi de Between Worlds Ensemble si Corul Rustavi, un proiect muzical fondat chiar de el, ce exploreaza genuri si culturi muzicale diverse, demonstrand stransa legatura dintre genul clasic si folclor. In program vor fi lucrari din folclorul georgian si ”Dansul libertatii” de Nikoloz Rachveli. 

Seria continua sambata, 9 septembrie, cand un alt proiect inedit va urca pe scena Ateneului Roman, de la 22:30. Plattform K+K Vienna e un ansamblu independent de muzica de camera, compus din muzicieni tineri, membri ai Wiener Philharmoniker, care isi propun sa dea viata unor lucrari mai rare. Evenimentului i se va alatura si soprana Valentina Nafornita, de origine din Republica Moldova. Printre lucrarile din program vor fi Suita din Cavalerul Rozelor de Richard Strauss, Anotimpurile de la Buenos Aires de Astor Piazzolla si Summertime de George Gershwin. 

Vineri, 15 septembrie, are loc concertul orchestrei Jewish Chamber Orchestra din München, dirijata de Daniel Grossmann. Pe scena vor urca soprana de origine israeliana Chen Reiss, artist rezident la Opera de Stat din Viena, precum si tanarul violonist Tassilo Probst, laureat al Concursului International George Enescu 2020/2021. In program vor fi lied-uri si concerte ale fratilor Mendelssohn: Felix Mendelssohn si Fanny Hensel. Concertul are loc la Ateneul Roman, incepand cu ora 22:30.

Una dintre cele mai interesante voci ale generatiei sale, mezzosoprana Kate Lindsey vine la Ateneul Roman sambata, 16 septembrie, de la ora 22:30, acompaniata de pianistul Baptiste Trotignon. In program vor fi lucrari de Kurt Weill (Nanna’s Lied, Buddy on the Nightshift – Berlin im Licht, Thousands of Miles), Alexander von Zemlinsky (Selige Stunde, Und hat der Tag all seine Qual), Alma Mahler (Die stille Stadt) si Erich Wolfgang Korngold (Schneeglöckchen). 

Duminica, 17 septembrie, are loc pe scena Ateneului Roman recitalul organistului Cameron Carpenter, pe care celebra publicatie Die Zeit l-a denumit ”un inger cazut ce da orgii inapoi pacatele sale”. Prima parte a recitalului sau va fi dedicata compozitorului Johann Sebastian Bach (Fantezie si fuga in do minor BWV 537, Preludiu si fuga in do major BWV 870, Clavecinul bine temperat – Caietul II, Preludiu si fuga in fa major BWV 880, Clavecinul bine temperat – Caietul II, Fantasia super – Komm, heiliger Geist BWV 651, O Mensch, bewein dein Sünde groß BWV 622 si Preludiu si fuga in mi bemol major BWV 552). In cea de-a doua parte, Cameron Carpenter va interpreta o serie de improvizatii proprii.

Vineri, 22 septembrie, de la ora 22:30 are loc recitalul de harpa al francezului Xavier de Maistre. Avand reputatia de a fi unul dintre cei mai creativi muzicieni ai generatiei sale, acesta reuseste sa prezinte aranjamente incredibile ale unor lucrari care de obicei sunt interpretate de o intreaga orchestra. In program vor fi lucrari de Jan Ladislav Dussek (Sonata in do major), Gabriel Fauré (Impromptu), George Enescu (Allegro de concert pentru harpa cromatica), André Caplet (Divertissement à l’Espagnole; Divertissement à la Française), Bedřich Smetana (Moldau), Claude Debussy (Clair de lune) si Henriette Renié (Légende).


Seria de concerte de la miezul noptii se incheie sambata, 23 septembrie cu un eveniment special, in care creatia compozitorului argentinian Carlos Guastavino prinde viata in recitalul tenorului si dirijorului José Cura, alaturi de Orchestra de Camera Radio. José Cura revine pe scena Ateneului Roman dupa ce a compus o lucrare dedicata editiei Jubiliare a Festivalului Enescu in 2021.

Biletele sunt disponibile in doua categorii de pret: Categoria II – 180 de lei, Categoria I – 230 de lei.

Mai multe detalii despre Seria Mari Orchestre ale Lumii in sectiunea dedicata de pe site-ul Festivalului Enescu: https://www.festivalenescu.ro/ro/series/concertele-de-la-miezul-noptii/

Despre Festivalul International George Enescu

Festivalul International George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzica clasica la nivel international, organizat incepand cu 1958. Cea de-a 26-a editie a festivalului are loc intre 27 august si 24 septembrie, iar tema editiei este “Generozitate prin muzica”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiti artisti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 tari, lucrari de opera in prima auditie si concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/

Biletele s-au pus in vanzare pe platforma Eventim. Link direct.

———————————-

Festivalul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Proiect finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.


Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundatia ArtProduction


Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti


Sponsori principali: Rompetrol, BRD

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana si Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR; ALTHAUS, BIGOTTI,

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, RPG Security, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti; Ministerul Antreprenoriatului si Turismului;
Furnizor servicii juridice: Tuca Zbarcea si Asociatii

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;


Partener de vizibilitate: Xiaomi Romania

Parteneri media principali:
Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.

Parteneri media internationali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

Parteneri media: Europa FM, ELLE, Alist Magazine, Psychologies, Zile si Nopti, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Evenimentul istoric, evz.ro, Leviathan,  IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, LiterNet.ro, Urban.ro, Catchy.ro, PRESShub.ro, Modernism.ro, Life.ro.

Contact pentru presa:

Maria Ursica

+40728832180

press@artexim.ro

Related posts

ȘTIAȚI CĂ

Theodora-Raluca Paun

Coduri telefonice

Theodora-Raluca Paun

Se vinde prin licitație manuscrisul Emil Cioran pentru “Cartea Amăgirilor”

Theodora-Raluca Paun

Istoricul polonez Adam Burakowski: După 1989, societatea românească a pierdut cel mai mult. A câştigat nomenclatura

Theodora-Raluca Paun

FOTOGEOGRAFICA 2023

Theodora-Raluca Paun

Miercuri, 20 decembrie 2023, ora 17.00 – Concert la Biblioteca Judeteana Valcea

Theodora-Raluca Paun

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy