12 C
Nürnberg, DE
May 17, 2024
Diaspora

Andrei Moraru: „Îmi plac lucrurile bine făcute, punctualitatea și corectitudinea.”

Ionela van Rees- Zota (I.v.R-Z): Cine este Andrei Moraru și de cât timp ești în Germania?

Andrei Moraru: (A.M): M-am mutat în Nürnberg, Germania în anul 2012. Mă consider un vizionar, văd tot timpul posibilul, frumosul, dintr-un loc, obiect sau persoană, ceea ce a fost, este și ce poate deveni.  În Germania, 8 luni am mers la cursurile de limba germană, din respect pentru țara în care vreau să îmi creez un viitor, am considerat că cel mai important lucru este să învăț limba! Am primit mai apoi, după multe încercări, un Ausbildungsplatz (loc de calificare) de Küchenplaner la Höffner. Am terminat al trei-lea din grupă și 2 ani de zile am lucrat la magazinul din Fürth, unde am fost tot timpul printre primii 5 vânzători. Am avut noroc până acum în viață să practic meserii care mi-au făcut plăcere! După 2 ani de stat între blocurile de beton ale magazinului, fără semnal la telefon și lumina zilei, am găsit un „Jungle Werkstatt” părăsit în Fürth, unde îmi puteam încerca norocul cu cea mai mare pasiune a mea—tuningul și mașinile. Astfel că în anul 2015, după o curățenie amănunțită, renovări și achiziții fără număr, am reușit să îmi pornesc visul: Tuner´s Edge. De atunci și până în prezent am încercat zi de zi să fiu cel puțin cu un pas mai pregătit, mai experimentat sau mai bun decât eram ieri. Printre zecile de școlarizări, calificări, certificări ce le-am făcut, cel mai important pas a fost în anul 2019, când am reușit să termin Ausbildung-ul de KFZ Sachverständiger/Kfzgutachter, iar în anul 2023 să îmi obțin și certificarea internațională ISO pentru Kfzschaden und Wertgutachten. Tot în anul  2023 am absolvit și cursurile școlii internaționale EU SOMMELIER din Hamburg, vinul fiind alături de Cafeaua Espresso, o altă pasiune de-a mea.

(I.v.R-Z): Ce te-a făcut să pleci din România și cum ai venit aici?

(A.M): În România, am încercat același lucru ca și aici, să încep totul de la zero. Am avut un mic Werkstatt, dar lucram mai mult pe partea de Tunig–fibră de sticlă, legislația de atunci și din România fiind mult mai permisivă la mașinile modificate. Din păcate, pentru un tânăr care dorește să înceapă ceva de la zero, fără ajutor din partea statului sau vreunei rude în politică sau să fii de acord cu a plăti ce nu își au locul pentru a fi lăsat să lucrezi, este contrar principiilor mele de viață. A fost una dintre cele mai grele decizii din viața mea; practic, în decurs de o săptămână, am vândut tot ce am avut acolo și am decis să vin în Germania. Singurele mele gânduri erau: dacă nu mă descurc eu în țara mea, unde m-am născut și crescut, unde cunosc oamenii și limba, cum mă voi descurca eu în Germania? Acestea au fost vorbele mele cu exact cu câteva zile înainte de a lăsa în urmă totul. Dar mulțumesc lui Dumnezeu, că mi-am făcut gânduri degeaba. Iată că în Germania am reușit să îmi îndeplinesc visul. Acel vis pe care sistemul din România practic mi l-a interzis, prin metode mai puțin ortodoxe, aș putea spune.

(I.v.R-Z): Cum ți-a venit ideea de a face această firmă?

(A.M): Dacă va referiți la Tuner´s Edge- pasiunea mea este și a altora! Am gândit la acel moment că pot oferi celor pasionați de mașini mai multe variante; dacă te pricepi, poți găsi în garajul meu absolut tot ce ai nevoie pentru a-ți repara singur mașina sau măcar să încerci ( acesta zâmbește); dacă nu, te ajutăm noi.

Kfz Gutachter- aici ideea a venit de la un vechi colaborator, căruia îi trimiteam clienții mei, care aveau nevoie de așa ceva și care, nu reprezenta întotdeauna interesele clienților. Pentru mine, de când am intrat în această lume a mașinilor și serviciilor, calitatea și corectitudinea au fost cele mai importante. De aceea și recenziile de pe pagina de internet sunt dintre cele mai bune.

(I.v.R-Z): Lucrezi numai cu clienți români? Cum îți selectezi clienții?

(A.M): Nu am făcut niciodată diferența între clienți- că îi cunosc sau nu, că sunt români sau străini,  încerc tot timpul să fac ce știu eu mai bine, pentru a oferi calitatea la un preț corect. Nu îmi trebuie bani nemunciți de la nimeni, totul în ziua de azi costă, indiferent unde mergi. Eu încerc să ofer cea mai bună calitate, la prețul corect—nici mai mult nici mai puțin!

(I.v.R-Z): Ce pune la dispoziție biroul tău și cum te pot găsi cei interesați?

(A.M): În principiu, când cineva are nevoie de orice în domeniul Auto, fie că este vorba de o reparație sau un accident, poate apela la mine. Unde pot ajuta eu, cu mare plăcere o fac, unde nu, găsim împreună o altă alternativă.

Ca și KFZ Gutachter, mă ocup în cea mai mare parte de daunele provocate de un accident în care clientul meu nu a fost vinovat. În cazurile de Teil sau Vollkasko, firmele de asigurări vor să mențină costurile cât mai jos și își trimit propriul evaluator-nu au nici un interes să favorizeze clientul, ci încearcă să plătească cât mai puțin.

Un alt serviciu pe care îl oferim, este devalorizarea mașinilor înregistrate pe Firme, la momentul în care Clientul are un Transporter (Kleinnutzfahrzeug), sau un utilaj, mașini înscrise pe firmă și doresc achiziționarea de noi mașini sau doresc lichidarea firmei, atunci are nevoie de un Wertgutachter pentru Finanzamt. Nu poți să ai o mașină de exemplu de 50.000 Euro, să o folosești 2-3 ani, iar apoi să o scoți din Firmă sau să o vinzi pe 1.000 Euro fără o evaluare autorizată. Totul trebuie făcut legal, pentru a preveni eventualele probleme mai târziu.

Același Wertgutrachter este necesar și mașinilor oldtimer/modificate/ tunate-mașini în care clienții au investit: Wrapping, Jante, poate vopsite complet, etc. Totul trebuie evaluat, pentru ca în caz de accident, asiguratorul nu va achita decât valoarea de piață a mașinii și astfel investiția clientului se va pierde.

(I.v.R-Z):. Conlucrezi cu alte firme sau avocați? Care sunt pașii ce trebuie făcuți atunci când cineva are nevoie de serviciile tale?

(A.M): Colaborez cu mai multe persoane, indiferent că este vorba de avocați, vopsitorii, tinichigii, Versicherungsmakler etc. Sunt genul de persoană care caută tot timpul cea mai eficace variantă pentru a satisface nevoile clientului. Eu nu le pot face pe toate- de aceea sunt oameni care cu astfel de lucruri se ocupă zi de zi, asta au studiat și dacă pot ajuta, de ce nu? Lucrul în echipă este întotdeauna cel mai bun și aduce cele mai bune rezultate.  

Pentru serviciile mele, primul și cel mai important lucru este să mă sune sa îmi pună întrebări. De aici, găsim împreună cea mai bună variantă și cei mai rapizi pași în rezolvarea problemei.

În cazul unui accident, prima dată merg să constat avariile, apoi evaluez dauna, deprecierea vehiculului după un accident, apoi, în funcție de client, fie trimit dosarul direct firmei de asigurări sau dosarul finalizat unui avocat specializat, care poate grăbi de cele mai multe ori soluționarea cazului. Clientul își primește contravaloarea reparației plus costurile adiacente, apoi eu.

(I.v.R-Z): Cum se împacă viața de familie cu cea de afaceri? Soția, fiica, împart aceleași hobby cu tine?

(A.M): Cea mai grea întrebare.  Pentru cine este Selbstständig (privatizat), știe! Nu îți permiți să nu lucrezi, pentru că dacă nu lucrezi, nu produci! Nu îți permiți să fii bolnav, răcit sau să lipsești prea mult de la muncă. Pentru mine, ca și Gutachter (Evaluator) este și mai mult decat atât, pentru că în caz de accident, trebuie sa fii acolo, clienții au nevoie. Din păcate, aceasta este realitatea. Bineînțeles încerc cât mai mult să petrec timp cu familia și să mă ocup de fetița mea. Soția nu are nici o treabă cu mașinile, dar cred/sper că Margareta fetița mea are. Deși este fetiță, e la fel ca mine, are câteva picături de petrol în sânge! – Zâmbește apoi cu bucurie.

(I.v.R-Z): Dacă ar fi să descrii o zi din viața ta, cum ai descrie-o?

(A.M): Ziua mea începe pe la ora 7:00-7:30, neapărat cu două Espresso la Cafeneaua unui prieten, apoi birou, acte, telefoane, până la minim ora 17:30. Uneori și duminica, pentru că de aceea se numesc accidente—nu se întâmplă nici la ore fixe, nici când vrem noi. Uneori mai mult, alteori mai puțin. Apoi îmi iau fetița de la grădiniță sau vin acasă. Petrec câteva ore cu familia și la somn. Trebuie să îmi încarc bateriile pentru următoarea zi.

(I.v.R-Z): Dacă ar fi să nu mai faci trei lucruri, care ar fi acelea?

(A.M): Pentru mine, toate deciziile sau alegerile pe care le-am luat sau le-am făcut în viața mea au fost, la acel moment, cele potrivite. Îmi plac lucrurile bine făcute, punctualitatea și corectitudinea. Tot ce am făcut până acum în viață, deciziile și alegerile făcute, cred că m-au făcut mult mai bun. Nu cred că aș schimba ceva.

(I.v.R-Z):. Câteva sfaturi pentru cei care citesc revista?

(A.M): Cred sincer, că dacă românii din toată lumea asta, ar fi mai uniți, mai mândri de țara lor, am fi de departe, conducătorii acestei lumi. Să caute calitatea și garanția lucrului bine făcut. Să nu caute ieftin și bun pentru că niciunde în lume nu există. Să fie mai uniți, să se ajute cat pot de mult între ei și să fie conștienți de un lucru- tot timpul, cei care fac rău sau înșală, se elimină singuri!

Un interviu realizat de Ionela van Rees- Zota

Related posts

UITATĂ PRINTRE STRĂINI

Theodora-Raluca Paun

Mezzosoprana Mihaela Binder-Ungureanu în  Concertul de Primăvară “Pe aripile cântului”  la Viena

Theodora-Raluca Paun

Institutul Hispano Român lansează platforma web „România e Acasă”, proiect sprijinit de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Theodora-Raluca Paun

Misiune umanitară “SOS Ucraina”

Lucian Valean

Comunicat de presӑ

Theodora-Raluca Paun

“Vrem recunoașterea Minorității Naționale a românilor din Italia”

Theodora-Raluca Paun

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy