14.9 C
Nürnberg, DE
May 2, 2024
Exclusiv

ROADELE DIN POMUL VIEȚII

GREU DE ATINS este titlul noii cărti ce face parte din vasta și diversa creație literară a scriitoarei Mihaela CD,din care am reținut de la început că ,,Multe lucruri în viață ni se par greu de atins dar în realitate cele mai mari obstacole, sunt cele pe care ni le punem noi insine ,,.
Pe parcursul lecturii mereu am făcut referință la titlul pe care uneori l-am citit ca pe o întrebare, alteori ca pe un răspuns,iar la finele lecturii să am tonalitatea de a-l transforma în ecou. Meditând la cele citite, la cele adunate între coperțile cărții de reflecții și enunțuri motivaționale, lectura cărții mi-a dat imaginea unui pom pe care l-am denumit pomul vieții. Acesta se afla în grădina creaților literare ale autoarei Mihaela CD,gradină cu mulți pomi roditori unde și el a fost sădit, îngrijit cu toată dăruirea sufletească,până s-a umplut de roade, pe care fiecare cititor poate să le culeagă, să se hrănească cu ele pe drumul vieții.
Cartea are o structură formată din 17 capitole,ca niște verigi înlănțuite, unite, bine definite prin cuvântul scris și fotografii, imagini sugestive,toate aceste elemente literar-artistice, atingand un nobil scop, acela de a înțelege,de către fiecare cititor,că drumul în viață e presărat cu o diversitate de stări, trăiri, atitudini comportamentale, unele surmontabile, altele,, greu de atins,,.Dar nu este imposibil ne spune autoarea, dacă se respectă cele patru devize ce apar pe coperta verso a cartii:,,Fii ambitios, Nu renunta niciodata, Crede in tine, Fii perseverent!”
Cartea însăși este o călăuză prin cuvântul înțelept pornit din sufletul autoarei, către sufletele oamenilor, oameni ce suntem cu toții călători prin viață.
Capitolul PRECONCEPȚII deschide lectura cu o imagine ce susține ideea de pornire la drum într-o călătorie pe un fundal de ușor mister,de necunoscut într-un cadru ce exprimă vastitate. Barca cu prova înainte,este un simbolul, redă ideea de călătorie. Pentru cei care nu au curaj, nu au încredere în ei primesc sfatul,, Șterge-ti din cap: Nu pot!,, și ,, Ai încredere în tine!/…Mergi mai departe nu te opri!,,este îndemnul de a fi consecvent până la atingerea scopului , a dorințelor fiecăruia.
Pe parcursul întregii cărți, autoarea pune accent, pe diversitatea de situații la care trebuie fiecare să găsească soluții de rezolvare. Soluții sunt, dar trebuie noi deținătorii propriei vieți, să ne dăm interesul,la care contribuie calitățile native și cele dobândite prin studiu, prin muncă asiduă,nimic nu vine din nimic:,,Nu te baza pe ce spun alții, creează-ți propria părere punându-ți propriile puteri în joc si încercând,,.
De remarcat,de apreciat detaliile din abordarea problemelor de viață ale oamenilor,dorința autoarei de a atinge cât mai multe coarde sensibile ale sufletului omenesc, cu scopul de a-l face să înțeleagă, să trăiască acea stare de a fi stăpân pe viață si deciziile lui: ,,Nu aștepta să vină fericirea, mergi tu în întâmpinarea ei!,,
Pe tot parcursul lecturii se remarcă o abordare de fin psiholog din partea autoarei,dar, nu numai la această lucrare literară. Fiecare cititor, în momentul lecturii, se poate considera,este, personajul principal în cartea vieții lui: ,,Fiecare om își cară propriul timp în spate, nu îl cară pe al altuia !,, .Pentru toate gândurile pe care le are sau le-ar avea cineva care nu reușește, a încercat și a ,, eșuat, hotărâtă, autoarea dă un răspuns : ,,Nu există Nu Pot! Există doar Nu vreau!,,.
Ca într-un film se derulează reconstituirea perioadelor din familie prin amintire, istoria legată de proveniența fiecăruia, sunt reflecțiile redate prin cuvânt și imagini,fotografii: ,,Fiecare fotografie e o bucățică de istorie,,,fiecare înscris arată de unde venim: ,,a scrie în limba ta înseamnă a cânta dorul de casă,,scrie autoarea Mihaela CD. Nu se poate creea un pod imaginar, intre generații fără să auzim un grai de bătrân,să vedem fotografii,să citim despre istoria familiei, istoria locului unde ne-am născut.
Un sfat,un îndemn ce echivalează cu o pagină de biblie, se află în această carte si este capitolul: CUNOAȘTE-ȚI ISTORIA. ”Istoria scrisă de părinții, bunicii noștri nu o să o găsești in nicio carte,, deci lasă-i să ti-o povestească ei cat încă mai sunt în viață,, pentru că în viață ,,Glasul pământului unifică rădăcinile întru binecuvântare,,.Mi-am spus mie, un simplu cititor, dacă reușești a-ți însuși istoria existenții tale, înțelegând că ,,Zi de zi, noi file scrise cu penița de aura a timpului se adaugă la registrul istoriei,, atunci poți să spui că te apropii să atingi ceea ce-i ,,greu de atins,,.
O carte interesantă, educativă, care te incită la meditație și care are o structură literară nu ușor de înfăptuit! De aceea o consider o carte ca pe un pom al vieții,cu roade dulci-amare dar necesare vieții.Trebuie să menționez că in timpul lecturii, după fiecare capitol îmi spuneam:Ce frumoase aforisme, ce puternic este iridiul în vârful peniței care le-a scris!…
,,Privește adânc în oglinda sufletului tău!,, numai așa ne spune autoare că putem să aflăm, ,,cine se află cu adevărat în spatele măștii pe care o porți/ Scoate toate măștile ce le purtai chiar dacă asta doare!Descopera-te,,
DESCOPERĂ-TE este un alt capitol care explică călătorului prin viață cât de important este să te cunoști cine ești pentru că ,,Poți păcăli pe toată lumea dar nu îți poți păcăli conștiința și nici pe Dumnezeu,,. Cunoscându-ne atunci se stabilește un echilibru interior, între cine suntem, ce putere avem în raport cu ceea ce dorim de la noi să fim.
STUDIAZĂ ne spun toate aforismele și imaginile alese cu meticulozitate de către autoarea cărții. Și în acest capitol fotografia susține cuvântul. Imaginea fațadei unei clădiri, ingineresc construită din cărți în așa fel aranjate încât, privind vezi legătura între cuvânt și imagine ,,Viitorul se clădește întotdeauna pe fundația cunoașterii(științei),, deduci că acea clădire este o bibliotecă , despre care autoarea ne spune ,,Biblioteca este locul datorită căruia cei mici au ajuns MARI,, pentru că numai ,,Învățătura luminează iar prin muncă asiduă poți să devii cine vrei tu!,, cu condiția să fii,, hotărât,,.De reținut că adresa de domiciliu a poetei Mihaela CD este biblioteca, ,,Biblioteca este locul în care poetul atinge nemurirea!,,.Ce sfânt locaș este biblioteca… ,,Viața se desfășoară ca un film,indiferent dacă participi sau nu, ea continuă cu sau fără tine,,
Dar tu cititorule GĂNDEȘTE/ ANALIZEAZĂ ,,Fă ceva cu care să fii mândru în fiecare zi!,, , iar ,,Decizia de a fi fericit îți aparține, pentru că vine din interiorul tău. Tu ești cel care hotărăște asta !,,Lectura acestei cărți speciale, inclusiv acest capitol m-a determinat să repet momentele din viață când am reflectat, am analizat, dar, acum parcă auzeam vocea scriitoarei, spunându-mi ce a spus și celorlalți cititori ,,Ascultă-ți instinctele, ele îți spun când ceva mu merge bine. Învață să le recunoști,,Mi-am spus cu voce tare ,, Greu de atins,,.
Capitolul șase este un portal spre VIS ȘI DORINȚĂ .O lecție grea de predat, de explicat cititorilor etapele de metamorfozare ale visului de la înălțare spre culmi nedefinite până la parcurgerea etapei de ,, dorință,, și materializarea ei. ,,Visele tale trebuie să fie pentru viitor nu pentru trecut!,, Dotarea cu calități pedagogice ale autoarei Mihaela CD, a făcut din acest capitol o lecție de viață necesară tuturor, dar în mod special tinerilor, mărindu-le elanul, spre dorințele lor,,Visează cât de sus vrei, nu lăsa pe nimeni să îți pună limite. Este visul tău!,, Totodată, prin enunțuri, autoarea aduce în prim plan, învățături, realități indubitabile, asupra necesităților ce conferă realizarea zborului dinspre vis spre dorință realizată. Este posibil ,, Dacă ai curajul să-ți urmezi calea visului, visul tău se va împlini!,,. Autoarea transmite un reper spre împlinirea viselor și dorințelor ,,greu de atins,,, prin curaj si încredere în tine ,, Dincolo de ușa din fața ta se află o altă lume. Descoper-o deschizând ușa!,,.
Dar pentru ceea ce vei găsi in viata :SELECTEAZĂ – PRIORIZEAZĂ Din calitatea de protectoare a valorilor umane, autoarea se aproprie de călătorul prin viață, întrebându-l:,,Îți este greu să alegi?,, – mai întâi :,, Află ce e cel mai important pentru tine,,. Sunt sfaturi pentru a ajunge învingător. Calitățile sufletești fac imposibilul posibil ca să se ajungă în a ,,atinge ce-i greu de atins,, Consider că, punctul cel mai greu de atins,ca într-o ascensiune de alpinist, este sufletul, prin calitățile pe care i le dăm, prin faptele noastre, cum ar fi:,,Nu răni niciodata inima unui copil. Copiii au suflet de înger!,,; ,, Fii om întotdeauna, nu îți schimba comportamentul în funcție de bunăstarea materială,,;,,Aruncă tot ce este nefolositor sice iti face rau, păstrează valori morale, amintiri, prieteni nu lucruri imbacsite de amintiri negative,,. ,,Diferența dintre inimă și suflet: inima moare, sufletul niciodată!,,.
Și în capitolul PLANIFICĂ albumul cu fotografii si imagini, va seconda enunțurile întărind puterea de transmitere a conținutului motivațional. În viață, din toate punctele de vedere, ordinea si planificarea sunt tot atât de importante ca și dorința de a îndeplini visele: ,,Visele tale au devenit proiecte, dar proiectele trebuiesc realizate ca sa devina realitate,,, nimic nu-i,,fără muncă,,. Imaginea unei clădiri de excepție prin proiect și execuție a proiectului, susține ca și celelalte fotografii din acest capitol, că se poate atunci când ,,Planificarea îți va da imaginea ordonată a lucrurilor pe care le ai de făcut si o mai buna organizare in realizarea lor,,Planificare este încă un motor ce te ridică spre realizarea proiectelor tale înălțătoare.
URMEAZĂ PLANUL este capitolul succesor capitolului PLANIFICĂ și este ca un deviz atașat proiectului pentru îndeplinirea lui, necesarul sunt valorile umane, nu cele materiale. Sfaturile si lecțiile de viață din proprie experiență, pe care le evidențiază autoarea cărții, sunt foarte importante, impresionând prin detaliile necesare în demersul proiectului: ,,Perseverența este principalul factor al succesului!,,. În fiecare capitol se disting nu numai sfaturile spre cum trebuie fiecare in parte să se folosească de calitățile lui, ci ni se prezintă, uneori subtil, alteori direct prin aforisme,multe din capcanele, obstacolele umane care ‚îți fac calea grea si telul propus,,greu de atins,,. ,,Cu cât ai mai mult succes cu atât ți se vor înmulți și dușmanii,, și ,, Cu cât ești mai inteligent, cu atât va fi mai greu să îți găsești locul,,
Nu întâmplător următorul capitol este cel intitulat GREUTĂȚILE Greutățile care exemplifică titlul cărții și totodată, se arată posibilitățile prin care poți să le depășești. Fiecare capitol luat ca etapă de viață susține, completează celălalt capitol, segment de viață pentru realizarea dorinței, a planului spre atingerea scopului, chiar dacă este sau pare ,,greu de atins,,.Ajutorul în greutățile pe care nu poți să le depășești, în primul rând este rugăciunea la Dumnezeu, sugerată în aceasta carte și prin imaginea fetei in starea de rugăciune, pentru că:,, Dumnezeu are tot pământul în palme!,,.Un alt ajutor este acela pe care poți să-l primești de la un prieten, prieten adevărat, nu unul ce poarta doar o mască…,,Greutățile vieții par mai ușoare dacă le împarți cu prietenii,,.Dar viața îți aduce si oameni cu diferite măști, prieteni trădători ,,Cea mai mare săgeată pe care o poate primi inima este trădarea,, oameni falși, ascunși sub haina omului bun și în realitate trădători ,,Veninul chiar dacă este învelit cu miere, omoară la fel,,. O atenționare în a evita greutățile, este asupra propriilor însușiri. Prudenta, asumarea acțiunilor tale,a ști să mulțumești , să-ți ceri iertare când greșești, sunt necesare în drumul ce nu trebuie întrerupt , drumul spre atingerea țelului in viață chiar dacă ,,Lacrimile de suferință lasă șanțuri în suflet”,,”Rămâi pozitiv și mergi înainte!,,cu PAȘI MICI DAR SIGURI.
Încă un capitol, precum un vagon care se atașează trenului pentru componența lui în călătoria prin viață. Un capitol plin de modalități de a parcurge drumul, cu exemple, filosofia cu frumusețea ei și măiestria cuvintelor folosite ,cu un ton încurajator, dar care totodată atenționează necesitatea prudenței,,,Lumea este rea, dar tu sa fii capabil să-ti faci cărare din bolovanii ce-i aruncă lumea în tine,,. Mai bine zis folosirea din plin a toate cele învățate in celelalte etape ale vieții, ca pe niște piese de șah fiecare la locul și timpul bine stabilit, care demonstrează că viața este jocul inteligenței. ,,Succesul este ascuns intotdeauna printre încercări,,. ,,Uneori călătoria este mai interesantă și mai frumoasă decât destinația!,,. ,,Fiecare pas pe care îl faci, te apropie de un viitor strălucit,, te apropie de ce este greu de atins, pentru asta ,,Nu contează mărimea pasului ci, puterea voinței ,ambiția si perseverența,,. Frumoasele învățături ale distinsei scriitoarei, sunt prezentate cu delicatețe, eleganță în cuvinte,tot să le citești, să privești, să meditezi, exemplific:,,Să nu uităm că si apusul de soare poate să aibă niște culori minunate,,.Am privit fotografia și pentru un moment eram intr-un cadru din natură în extaz.
RESPECT ȘI STIMĂ este capitolul în care eu, cititorul am simțit prezenta autoarei mult mai aproape de mine,prin ceea ce transmite interiorului sufletesc, mental,conturând omului adâncul ființei sale in raport cu exterior cu cei care îl înconjoară. ,,Sistemul nostru de valori este baza stimei de sine și a respectului față de ceilalți”,”Respectul pentru ceilalți cât și întregul nostru sistem de valori este plantat în noi încă din copilărie,,Cunoscută este necesitatea celor ,,șapte ani de acasă,, în formarea noastră ca om între oameni în călătoria prin viață.,,Bunul simț face întotdeauna casa bună cu respectul”,,. Important să te cunoști pe tine, să ai măsura reală a valorilor tale, acestea te vor ajuta,vei avea nevoie de ele cu caracter permanent în drumul tău. ,, Acceptă-ți calitățile și defectele pentru a avea o imagine realistă despre tine,,.
Autoarea nu părăsește cititorul după scanarea sufletului, prezența ei este necesară la modelarea omului văzut din exterior. Cele patru capitole : EVITĂ NEGATIVISNUL /ATRAGE POZITIVISMUL/ ZĂMBEȘTE /IUBESTE formează o adevărată trusă cu elemente care contribuie în atingerea stării de bucurie, mulțumire ținând cont că ,,Eleganța în comportament este cea mai scumpă haină care nu se demodează niciodată,, și care nu se poate cumpăra, cum de multe ori autoarea spune că, valorile umane nu se pot cumpăra, le dobândim prin naștere și prin studiu continuu. ,,Fă un paradis din ceea ce ai și înconjoară-te de frumusețe,,. ,,Pentru a evita negativismul nu folosi propoziții care încep cu NU,,. De reflectat căci ,,Uneori suntem prizonierii propriei noastre negativități,, ne înconjurăm de o plasă imaginară, fotografia susține mesajul, care ne încătușează gândirea, mersul înainte spre destinația stabilită. Îndepărtând negativismul este necesar să atragem pozitivismul, în primul rând ,,Înconjoară-te doar de oameni pozitivi,, și ,,Când totul pare cenușiu în jur, fa tu lumină, fii tu o raza de soare pentru ceilalți,, și nu uita mesajul urmatorului capitol: ZÂMBEȘTE
Nu trebuie subestimată valoare unui zâmbet primit sau dăruit ,,Nu subestima niciodată puterea unui zâmbet și a unui compliment,,. Zâmbetul este ca o broșă cu rubine, purtată la rever pe cea mai ,,scumpă haină,, care este ,,Eleganța în comportament,, comportamentul tuturor oamenilor. ,, ZÂMBEȘTE ÎN FIECARE ZI!,,. ,,Viața nu este doar muncă și succes, viața înseamnă și iubire,, iar zâmbetul este un liant între sufletele oamenilor ce iubesc. ,,Deschide poarta inimii,, și atunci va veni iubirea. ,,Definiția conviețuirii în doi se învață din mers de la caz la caz, fiecare cuplu are definiția sa,, pentru că ,,Fără iubire nu am fi nimic, fara iubire nu ar rasari soarele si nu ar ciripi pasarelele,Bucura-te! Iubeste si daruieste zambete, bunatate, iubire, fara sa astepti nimic in schimb! Uneori primim iubire de unde nu ne asteptam!,,
BUCURA-TE DE VIAȚĂ! ne spune autoarea în scris si totodată ne avertizează :,,Nu uita: Păstrează măsura echilibrului in toate:Iubește, Muncește Trăiește,Visează,Dăruiește, Ajută Bucura-te de toate!,,,Bucura-te de tot ce te înconjoară, de fiecare floare si de fiecare clipă împreuna cu cei dragi,,Eu m-am bucurat de roadele acestei cărți precum niște roade bine coapte în pomul vieții. Lectura mi-a creat cadrul să îmi imaginez ce frumoasă ar fi viața, lumea, planeta dacă s-ar sădi cât mai muți pomi roditori, asemenea celor cultivați în vasta grădina a scrisului, denumită MIHAELA CD
,,Timpul nu trece DOAR în defavoarea noastră, cu fiecare zi care trece suntem mai înțelepți!,,Citind cartea GREU DE ATINS timpul a trecut în favoarea mea și mi-a rămas ecoul ei.
,,Viața întreagă este o luptă, dar este o luptă frumoasă care merită trăită pentru că este un dar, un dar unic!,, ,, NU UITA! ,,Cea mai frumoasă scrisoare este aceea care este scrisă cu pana sufletului !,,. Această carte a fost scrisă cu pana sufletului dinstinsei doamne MIHAELA CD. Cartea a ajuns și la mine și mulțumesc cu un un gând frumos de cititor.

Silvia Mihalachi

Related posts

Lumea trăiește prin femei-Icoana acesteia în literatură

Liliana Moldovan

 „Sunt frumosul nebun” și alte poeme de Al.Florin Țene

Liliana Moldovan

Cu sufletul în palma unei cărți„Citește-mi inima” de Elena Cristea (scurte însemnări literare)

Liliana Moldovan

În mijlocul valahilor gorali din Polonia și Cehia!

Liliana Moldovan

Inaugurarea primului sediu al Centrului Cultural romȃno-moldo-german “Dumitru Dorin Prunariu” din lume, la Nürnberg

Theodora-Raluca Paun

ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN – 18 NOIEMBRIE 2021

Theodora-Raluca Paun

Lasă un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy